Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας: Νέες προοπτικές για τη βιωσιμότητα

Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας: Νέες προοπτικές για τη βιωσιμότητα

Θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του πλανήτη, όπως η δέσμευση άνθρακα, η βιοποικιλότητα, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η πολιτισμική ανοχή και ένταξη, καθώς και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές τις προκλήσεις συζητήθηκαν στο 22ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «The Pale Blue Dot», της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, υπογράμμισε στην έναρξη του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ότι: «Το 2024, η έννοια της βιωσιμότητας έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύνθετο τοπίο γεωπολιτικών, ενεργειακών και κανονιστικών προκλήσεων. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι κρίσιμη η ανάγκη για παγκόσμια συναντίληψη του ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική επιλογή, αλλά μια πλανητική αναγκαιότητα.»

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, ανέφερε ότι «οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις βιωσιμότητας, όπως η κλιματική κρίση, η απώλεια βιοποικιλότητας, οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και οι μετακινήσεις πληθυσμών δημιουργούν δυσβάσταχτες πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας, Πάκης Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε έχουν να δώσουν περισσότερα στην προσπάθεια για βιωσιμότητα από το να συμμορφωθούν με το – ομολογουμένως πολύ απαιτητικό – κανονιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να εμπνεύσουν πελάτες και να αναδείξουν πρωτοβουλίες για κοινωνική ευθύνη.»

Διεθνείς πρακτικές και λύσεις τοπικής και υπερεθνικής κλίμακας

Το συνέδριο εξέτασε διεθνείς πρακτικές και λύσεις τοπικής αλλά και υπερεθνικής κλίμακας που συνδέουν την επιχειρηματική λογική με μερικές από τις κρισιμότερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας και αναπτύχθηκε σε 4 θεματικές (Δέσμευση άνθρακα, Βιοποικιλότητα, Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις Φυσικών Καταστροφών, Πολιτισμική Ανοχή & Ένταξη).

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ανακοίνωση, οι ομιλητές σημείωσαν τα παρακάτω στις ομιλίες τους:

– Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, δήλωσε: «Αν η αρχή του σύμπαντος ήταν μια ώρα, το ανθρώπινο γένος έχει εμφανιστεί τα τελευταία 2 δευτερόλεπτα. … Η μόνη λύση είναι να προστατεύσουμε τη γη μας, γιατί μόνο αυτή έχουμε.»

– O Head of Geoscience & CCS της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ, Δρ. Ευθύμιος Ταρτάρας, εξήγησε ότι το CCS είναι μέρος της λύσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς βοηθά στη δραστική μείωση των εκπομπών CO₂ που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες.

– Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability and Innovation Officer του Ομίλου Τιτάν, η Μαργαρίτα Βενιού, Chief Corporate Development, Governance & Communications Officer της Diana Shipping, και ο Βασίλης Στενός, Founder & CEO της biotech εταιρείας Solmeyea, ανέλυσαν τη χρήση τεχνολογίας CCUS (Carbon Capture Utilization and Storage) και αναφέρθηκαν στις συνδυαστικές ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση των λύσεων CCS/CCU με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

– Η σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, σημείωσε ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συνδέεται με ακραία καιρικά φαινόμενα.

– Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του European Scientific Advisory Board on Climate Change, Κωνσταντίνος Καρτάλης, αναφέρθηκε στη συσχέτιση κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας και στο πως η προστασία της φύσης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος.

– Η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων και την ανάγκη για καινοτομία και ψηφιοποίηση του αγρο-διατροφικού κλάδου.

– Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρθηκε στον ρόλο της επιστήμης για την προειδοποίηση και ενημέρωση κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

– Ο καθηγητής Αλεξάντερ Μπετς, Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στάθηκε στην ανάγκη να αναθεωρήσουμε την επικρατούσα αφήγηση για τους πρόσφυγες και την ευημερία που μπορούν να προσφέρουν οι πληθυσμοί αυτοί στις χώρες φιλοξενίας.

– Η Μαρία Κλάρα Μάρτιν, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν για μετανάστες και πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο.

– Η Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και άλλοι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη σημασία του θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

– Μαθητές των American Community Schools of Athens παρουσίασαν το πρόγραμμα Youth-to-Youth, δείχνοντας ότι η νεολαία είναι η «γέφυρα» προς μια πιο συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία.

Loading