Μετά από περισσότερες από 800 αξιολογήσεις καταναλωτών, αναδείχθηκαν τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα που προσφέρονται από εστιατόρια της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει», ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 11 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, το «Rib eye steak μελιτζάνας με κόκκινο λάχανο, φρέσκο κόλιανδρο και μυρωδικά» από το εστιατόριο «Ουζερί Αγορά» αναδείχθηκε ως το καλύτερο vegan πιάτο, κερδίζοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του. Στην κατηγορία του καλύτερου vegetarian πιάτου, ισοβάθμισαν η «Καροτόσουπα» από το «Απέναντι απ’ τα Κάστρα» και ο «Veggie Γύρος με μανιτάρια πλευρώτους» από το «Koru Inspired Cuisine».
Συνολικά διαγωνίστηκαν πάνω από 60 vegan και vegetarian πιάτα από 25 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι ενθουσιώδης. Ο χορτοφαγικός χάρτης της HellasVeg συγκέντρωσε περισσότερες από 16.000 επισκέψεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, καθοδηγώντας τους επισκέπτες σε εστιατόρια με βάση τις χορτοφαγικές επιλογές που προσφέρουν. Ο χάρτης παραμένει διαθέσιμος για το κοινό στη διεύθυνση: https://hellasveg.gr/veggie-map/.
Τα πιάτα που διακρίθηκαν έλαβαν ειδικά σχεδιασμένα βραβεία για το «Καλύτερο Χορτοφαγικό Πιάτο» και το «Καλύτερο Vegan Πιάτο», με όλους τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν αναμνηστικά συμμετοχής, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές διατροφικές επιλογές χωρίς κρέας.
“Η HellasVeg γιορτάζει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Veg.contest Thessaloniki 2024 και ευχαριστεί θερμά όλα τα εστιατόρια που συμμετείχαν, καθώς και όλους όσοι δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα πιάτα αυτά”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι ολοένα περισσότερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα προσθέτουν χορτοφαγικά κυρίως πιάτα στα μενού τους, ανταγωνιζόμενα τις επιταγές διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Όπως είχε επισημάνει η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, σύμφωνα με έρευνα του 2022, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, με ενδιαφέρον και για νέες πηγές πρωτεΐνης.