Θεσσαλονίκη: Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της στο πεδίο της καινοτομίας

Θεσσαλονίκη: Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και οι προοπτικές της στο πεδίο της καινοτομίας

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία αξιοποίησης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσελκυστούν «δυνατά μυαλά» και από γειτονικές χώρες, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και του οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης. «Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης; Πρώτ΄από όλα, η διάθεση των ανθρώπων της να δείξουν ότι η πόλη είναι -γιατί ισχύει-η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε αυτήν ακριβώς τη θέση». Οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες της Ευρώπης και του κόσμου έχουν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τους κόμβους καινοτομίας τους, πράγμα που υποδεικνύει τη δυναμική της πόλης. «Αυτό κάνουμε και με την τελευταία μελέτη για τη χωροθέτηση των data centers σε όλη την Ελλάδα» και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα επεκτείνεται πλέον εκτός Αττικής.

Η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC είναι σε προχωρημένο στάδιο, με προγραμματισμένη λειτουργία τον Αύγουστο του 2026 και τη συμμετοχή 1.500 εργαζομένων και 80 επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πάρκου, Νίκος Ευθυμιάδης. «Ήδη ξεκίνησε το έργο από τον Ιούνιο, και οι μισές υποδομές σταθεροποίησης του εδάφους έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε. Ο Νίκος Τζόλλας, αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης ως ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, τονίζοντας ότι βρίσκεται κοντά σε βαλκανικές χώρες με μη κορεσμένο περιβάλλον.

Επιπλέον, ο Μάνος Αγρόδημος, επιχειρησιακός διευθυντής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, επισήμανε την έλλειψη τεχνικής εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα. «Το 94% των διαχειριστών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα δεν έχουν καμία απολύτως τεχνική εκπαίδευση» σημείωσε, αναφέροντας τις προσεχείς πρωτοβουλίες της Σχολής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Ακόμη, η ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε ως σημαντικός παράγοντας που προσελκύει εργαζόμενους από το εξωτερικό, όπως επεσήμανε ο Θεόφιλος Μυλωνάς, πρόεδρος του ΣΕΤΠΕ. «Η Θεσσαλονίκη, παρά τα δύσκολα χρόνια, έχει δυναμικές επιχειρήσεις που έχουν διεθνοποιήσει τα προϊόντα τους. Ωστόσο, το μεγάλο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού παραμένει πρόβλημα, για το οποίο προτάθηκε η ενεργοποίηση επιστημονικής βίζας» πρόσθεσε.

Loading

Play