Τι είναι το ροχαλητό;

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται στη διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των μαλακών μορίων του λαιμού και κυρίως της σταφυλής, κατά τη  δίοδο του αέρα από το σωλήνα  του ανώτερου αεραγωγού, στη φάση της εισπνοής.

Ο θόρυβος του ροχαλητού είναι πολύ ενοχλητικός για αυτούς που κοιμούνται μαζί  και μπορεί να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη σχέση του ζευγαριού.

Τι φταίει και ροχαλίζουμε;

Τα αίτια που μπορεί να προκαλούν  το ροχαλητό διακρίνονται σε ανατομικά αίτια που προκαλούν στένωση του σωλήνα του ανώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας δυσκολία στη δίοδο του αέρα, και στους προδιαθεσικούς παράγοντες ή συνήθειες και τρόπους ζωής που ευνοούν την εκδήλωση του ροχαλητού.

Από τα ανατομικά αίτια του ροχαλητού από τη μύτη τα πιο συχνά είναι:

-το στραβό ρινικό διάφραγμα (σκολίωση)

-οι υπερτροφικές κόγχες,

-οι πολύποδες,

-τα κρεατάκια,

-οι ρινικές συμφύσεις και άλλα.

Όσον αφορά τα ανατομικά αίτια που προκαλούν ροχαλητό από το φάρυγγα, τα συχνότερα είναι:

-οι υπερτροφικές αμυγδαλές,

-η υπερτροφική σταφυλή,

-η χαλάρωση μαλθακής υπερώας,

-οι στενές πλάγιες ή οπίσθιες καμάρες της υπερώας,

η υπερτροφία της γλώσσας και άλλα.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν ροχαλητό έχουν να κάνουν με τις γενικότερες  καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής:

η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα αργά το βράδυ, η ύπτια στάση του ύπνου, η χρήση ηρεμιστικών ουσιών ή υπνωτικών ουσιών, η μεγάλη ηλικία, η κούραση στη διάρκεια της μέρας και άλλα.

Δρ Η. Φωτόπουλος, Χειρουργός ΩΡΛ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι συμπτώματα προκαλεί το ροχαλητό;

Τα κυριότερα συμπτώματα του ροχαλητού είναι, οι πρωινοί πονοκέφαλοι, η κακοδιαθεσία, ο ανήσυχος και κακής ποιότητας ύπνος, η ξηρότητα του στόματος το πρωί, το αίσθημα πρωινής κούρασης, η  ασυνήθιστη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και άλλα.

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια;

Ορισμένες φορές το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται από διακοπές στην αναπνοή και την οξυγόνωση του ασθενούς, που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα ή και περισσότερο από ένα λεπτό (άπνοια ύπνου). Σε περίπτωση που το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και της παροχής οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ροχαλητό να αποτελεί σύμπτωμα και να ανήκει σε ένα γενικότερο σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ). Το Σύνδρομο αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του ασθενούς και μπορεί να είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς ενδέχεται να εμπλέκεται με υπέρταση, αρρυθμίες και στεφανιαία νόσο.  Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής εμφανίζει άπνοιες ή όχι είναι να υποβληθεί σε Μελέτη Ύπνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού;

Για να βρούμε ποια αίτια προκαλούν ροχαλητό, πρέπει πρώτα να γίνει μια λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού, των συνηθειών και του τρόπου ζωής του πάσχοντος. Στη συνέχεια, ακολουθεί ειδική εξέταση Βιντεοενδοσκόπησης με εύκαμπτου τύπου μικροκάμερα τελευταίας τεχνολογίας. Η εξέταση αυτή γίνεται σε εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο. Γίνεται πολύ γρήγορα, εύκολα και εντελώς ανώδυνα. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται διαγνωστικός έλεγχος με μεγάλη ακρίβεια σε όλους τους  πιθανούς ανατομικούς παράγοντες, που μπορεί να προκαλούν ροχαλητό ή και άπνοιες. Ανάλογα με το εάν το ανατομικό πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της μύτης ή του φάρυγγα, επιλέγεται και η πιο κατάλληλη τεχνική θεραπείας του ροχαλητού.

Πώς είναι δυνατό να προληφθεί το ροχαλητό;

Η μείωση  σωματικού βάρους παίζει πολύ  σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του ροχαλητού. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή χρήσης αλκοόλ παίζουν μεγάλο ρόλο. Επίσης, ένα ελαφρύ δείπνο, απαλλαγμένο από  υδατάνθρακες , λιπαρά και γαλακτοκομικά, τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι συντελεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η καταπολέμηση της καθιστικής ζωής με καθημερινή αεροβική (περπάτημα) άσκηση βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή της ύπτιας στάσης του ύπνου.

Πώς γίνεται η θεραπεία του ροχαλητού με Υπερήχους; Ανάλογα με το ποιο είναι ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση του αεραγωγού και ροχαλητό, επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία με χειρουργικούς υπερήχους. Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη και καμία θεραπεία δεν είναι αποσπασματική. Είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβει  ο ασθενής ότι πρέπει εκτός των άλλων να αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής.

Οι χειρουργικοί υπέρηχοι είναι μια σύγχρονη συσκευή, που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες μέσω ενός  ειδικού κυματοδηγού μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το υπεύθυνο ανατομικό εμπόδιο (διάφραγμα, κόγχη, αμυγδαλές, σταφυλή) που προκαλεί ροχαλητό ή και άπνοια. Συνήθως, γίνεται μια μείωση του μεγέθους της σταφυλής σε συνδυασμό με σκλήρυνση της μαλθακής υπερώας με υπερήχους για καλύτερο αποτέλεσμα στον περιορισμό του ροχαλητού.

Ποια είναι τα  πλεονεκτήματα των Υπερήχων;

Οι υπέρηχοι λειτουργούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν κάνουν εγκαύματα και κακώσεις στους ιστούς.

Λόγω των πολύ υψηλών συχνοτήτων στις οποίες δουλεύουν, δημιουργούν συνθήκες τέλειας αποστείρωσης, περιορίζοντας τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

Δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί καλέμι (στο διάφραγμα) ή νυστέρι και δε δημιουργείται μετεγχειρητικός πόνος, αιμορραγία, ούτε  μελανιές και σημάδια στη μύτη.

Εφαρμόζονται ακόμα και χωρίς Γενική Αναισθησία.

Γενικά, χάρη στην τεχνολογία των υπερήχων, η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο ήπια για τον ασθενή, δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει το βράδυ σε κλινική και επιστρέφει από την επόμενη κιόλας ημέρα στις δραστηριότητές του.

https://www.drfotopoulos.gr/

Loading

Play