Αυγουστιάτικο καμίνι η οδός Αθηνών –Πτώση 0,85% –Αντίδραση από Εθνική-Alpha Bank

Ούτε καν η Πανσέληνος δεν είναι ικανή να ταράξει τα νερά, καθώς η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην αντιδρά ούτε τεχνικά. Η Αθήνα έκλεισε αρνητικά για ένατη φορά στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις του Αυγούστου.

propoli

Μάλιστα σήμερα έχασε τις 800 μονάδες, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,85%, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχασε 5,7%.

Αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι ο τζίρος συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα για τέταρτη ημέρα, καθώς ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ.

Η αγορά λοιπόν συνεχίζει το πτωτικό σερί της έχοντας τις τράπεζες ως βαρίδια, αλλά και μια σειρά από blue chips σε κακή εικόνα.

(Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη του M. Möbius, o οποίος θύμισε ότι αυτά τα χαμηλά στα επιτόκια και τις αποδόσεις είναι καλά νέα για τις μετοχές).

Το πιο απογοητευτικό στοιχείο είναι επίσης ότι η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες αγορές. Συνεχίζει τη δική της μοναχική συσσώρευση η οποία εξαφάνισε τα κέρδη που δημιουργήθηκαν πριν από τις εκλογές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τίποτα δεν έχει αλλάξει σ’ ό,τι αφορά τις τράπεζες. Αντίθετα, με την τωρινή πτώση λ.χ. η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με τιμή / λογιστική αξία 0,13 όταν οι ευρωπαϊκές διαθέτουν δείκτη 0,60 – 0,70 φορές. Από την άλλη πλευρά είναι λογικό οι επενδυτές να παίρνουν τα κέρδη τους, καθώς οι τράπεζες έτρεξαν περισσότερο από την υπόλοιπη αγορά ενώ τώρα κινούνται προς την αντίθεη κατεύθυνση, ενόψει μάλιστα θετικών ειδήσεων (capital controls, αναβαθμίσεις). Ένα μέρος των απαντήσεων για την αγορά θα δοθεί στα αποτελέσματα των τραπεζών τα τέλη Αυγούστου, όπου θα επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μάλιστα, θα αποτυπωθεί για μια ακόμη φορά πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στους καίριους τομείς των κόκκινων δανείων.

Μεικτή ήταν η εικόνα των τραπεζών. Με κέρδη 1,58% η Εθνική Τράπεζα στα 2,01 ευρώ. Πτώση 1,99% η Eurobank στα 0,639 ευρώ. Πτώση 1,7% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,316 ευρώ. Κέρδη 0,83% για την Alpha Bank στα 1,341 ευρώ.

Βουτιά 4,10% για την Μπέλα στα 14,98 ευρώ. Βουτιά 5,12% για τον Φουρλή στα 5 ευρώ. Με πτώση πάνω από 2% η Βιοχάλκο και η Motor Oil στα 3,575 ευρώ και 20,40 ευρώ αντίστοιχα. Οριακά τα κέρδη στην Coca-Cola στα 29,57 ευρώ και άνοδος 0,50% για την Ελλάκτωρ.

Loading