Τραπεζικό “σφυροκόπημα” και στήριγμα στην Coca-Cola – Πτώση 1,08%

Η μετοχή της Coca-Cola και ορισμένες σποραδικές αγορές συγκράτησαν την αγορά στις 830 μονάδες σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις πιέσεις στις τράπεζες. Το χρηματιστήριο έφθασε να χάνει πάνω από 2% με ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank.

propoli

Η έλλειψη αγοραστών στα μέσα Αυγούστου, αλλά και το στενό “μαρκάρισμα” από τους short επενδυτές στις τράπεζες, προκαλεί τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, καθώς δεν υπάρχει ορατό αποτέλεσμα, έστω κι αν αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η έγκριση των δυο σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια.

Δέκα ημέρες πριν κριθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οι τράπεζες δείχνουν κόπωση και όλοι στηρίζονται σε μια αλλαγή τάσης με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στα τέλη του μήνα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι διεθνώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις με τα χαμηλά επιτόκια. Από την άλλη πλευρά το διεθνές περιβάλλον μυρίζει “μπαρούτι” τόσο με τα αρνητικά επιτόκια, όσο και με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας, θα κρίνει πολλά για τα χρηματιστήρια, ενώ στους “πονοκεφάλους” προστέθηκε κι αυτός του Χονγκ-Κονγκ, που επηρεάζει τις αγορές.

Η αγορά ξεκίνησε ανοδικά με τις τράπεζες όπως και η Ευρώπη, αλλά μισή ώρα μετά “κρέμασε” και έκτοτε ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις με τον Δείκτη να φθάνει στις 822 μονάδες.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831,16 μονάδες χάνοντας 1,08% με διακίνηση μετοχών αξίας 64,3 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 0,97% για την Coca-Cola στα 30,19 ευρώ. Βουτιά 6,15% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,562 ευρώ. Πτώση 5,71% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 2,145 ευρώ. Βουτιά 5,14% για την Alpha Bank στα 1,99 ευρώ. Κέρδη 1,01% για τη Lamda στα 8,99 ευρώ. Άνοδος 0,39% για τον Μυτιληναίο στα 10,20 ευρώ. Κέρδη 1,91% για τη ΔΕΗ στα 2,564 ευρώ.

Loading