Δ. Αυγέρη: «Πρόβα Όρμπαν από τον κ. Μητσοτάκη;»

756
Δ. Αυγέρη: «Πρόβα Όρμπαν από τον κ. Μητσοτάκη;»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
«Μήπως η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται το μοντέλο Όρμπαν;», αναρωτήθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Αρχικά, η κα. Αυγέρη σχολίασε δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είχε επίσης φιλοξενηθεί νωρίτερα στον Flash 99,4 και είχε υποστηρίξει πως «ήταν τελείως γελοία η όποια επίθεση, ειδικά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ξαφνικά συμφώνησε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Ας γυρίσουμε έναν χρόνο πριν… Τότε είχαμε στη ΝΔ βουλευτές, πολιτευτές και τοπικούς άρχοντες να είναι όχι στα κάγκελα, αλλά να έχουν βάλει από περικεφαλαία μέχρι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, να μην αφήνουν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε κυβέρνησης να βγει δημόσια και να εκφραστεί, ακριβώς γιατί είχαν εργαλειοποιήσει το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Με αυτό πήγαμε στις εκλογές και με το σύνθημα ότι “έρχεται η ώρα της μεσαίας τάξης”», ανέφερε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ένα χρόνο μετά, έχουμε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που καλωσορίζει τη διασύνδεση της γειτονικής χώρας με το ΝΑΤΟ, ενώ έχει γίνει αέρας η εξαγγελία περί βελτίωσης των συνθηκών ζωής της μεσαίας τάξης. Κατά συνέπεια, το ποιος είναι γελοίος σε αυτήν την περίπτωση δεν θα το απαντήσω εγώ, αλλά οι ακροατές. Εκτός και αν ο κ. Πλεύρης δεν χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό ‘γελοίους’ για εμάς, αλλά για τους συναδέλφους του στο ΥΠΕΞ και το παρεξήγησα. Αν θεωρεί αστοχία το tweet, ας μας πει τι θεωρεί ευστοχία στην πολιτική της ΝΔ. Αυτό που έλεγε και έκανε τότε ή αυτό που λέει και κάνει τώρα;».

«Με το 50% της αποζημίωσης ελαφρύνουν τη συνείδησή τους;»

Ερωτηθείσα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και το αν οδηγηθούμε στο «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση και συνδυάζεται και με ένα άλλο επικοινωνιακό πυροτέχνημα της ΝΔ, την παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές της ΝΔ να παραχωρήσουν οικειοθελώς το 50% της βουλευτικής αποζημίωσής τους. Αυτό γίνεται για να ελαφρύνει την ψυχή και τη συνείδησή τους για αυτά που κάνει η κυβέρνηση αποστερώντας από εργαζόμενους κεκτημένα που με κόπο έχουν αποκτήσει ή έπεται και το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσής τους για αυτά που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους η ΝΔ σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις, τις μειώσεις προσωπικού και μισθών; Μάλλον έχουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ να μην κοιμούνται ήσυχοι με αυτά που βλέπουν να κάνει η κυβέρνησή τους!».

Παράλληλα, έκανε λόγο για αποσπασματικά μέτρα και έλλειψη πλήρους σχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, κάνοντας μία αντιπαραβολή με κυβερνήσεις άλλων κρατών «που δεν έχουν και σοσιαλιστικές καταβολές, ωστόσο δίνουν το 5, το 10, ακόμη και το 20% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν αυτό που βλέπουν να φέρνει η πανδημία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

«Καρφιά» για τα 11 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

«Για να αγοράσεις ένα αντισηπτικό ή ένα ζευγάρι γάντια, πρέπει να έχεις πρόσβαση στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη! Ακόμη και αυτά τα μικρά δεν έχει καταφέρει να τα διασφαλίσει ο κ. Γεωργιάδης, ως αρμόδιος υπουργός, και το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η Δώρα Αυγέρη, προσθέτοντας:

«Αντιθέτως, φρόντισε να μοιράζει 11 εκατ. ευρώ για μία καμπάνια που με υπογραφή του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου έπρεπε να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία δωρεάν από όλα τα ΜΜΕ. Μοιράζει χρήμα με αδιαφανείς όρους, σε μία περίοδο μάλιστα που ο Τύπος και τα περιφερειακά Μέσα δοκιμάζονται και είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να ληφθούν μέτρα προστασίας και πρόνοιας για τη διάσωση του Τύπου με όρους διαφάνειας».

«Πρόβα του μοντέλου Όρμπαν;»

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει πρόβα του μοντέλου Όρμπαν στην Ουγγαρία.

«Μένουμε σπίτι, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Δεν… καθόμαστε στα αυγά μας, συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να κάνουμε ερωτήσεις, να παρεμβαίνουμε, να κάνουμε επισκέψεις –όπου δεν μπορεί να υπάρξει τηλεδιάσκεψη- λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μπορεί η Βουλή να λειτουργεί υπό ειδικές συνθήκες, ωστόσο οι βουλευτές, τουλάχιστον στο δικό μου κόμμα, δεν σταματούν ούτε λεπτό να εργάζονται», σχολίασε αρχικά, πριν επιτεθεί εκ νέου στον κ. Πλεύρη λέγοντας:

«Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι και να βοηθήσεις, το κάνεις γνωρίζοντάς το μόνο εσύ και όχι οι υπόλοιποι. Αυτό λέγεται σεμνότητα και ταπεινότητα. Επίσης, οφείλεις να γνωρίζεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου και όχι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ, από την άλλη, αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης, ότι είναι λογική η μείωση της αποζημίωσης του βουλευτή επειδή δεν κάνει τίποτα και κάθεται στο σπίτι του.

Μήπως αυτό είναι πρόβα του μοντέλου Όρμπαν, που πάγωσε τις εργασίες στην ουγγρική Βουλή για να σχεδιάζει και να ενεργεί όπως ακριβώς θέλει; Μήπως αυτό το ορμπανικό μοντέλο σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ και γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε μία λέξη καταδίκης όσων εφαρμόζονται στην Ουγγαρία; Μήπως τους είμαστε αχρείαστοι οι βουλευτές; Μήπως δεν χρειάζονται τη Βουλή και ετοιμάζουν τέτοιου είδους μοντέλα; Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Πλεύρης και αν κάθεται στο σπίτι του και παίζει με τα παιδιά, όμως όλη η βουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρούσα, δρώσα και συμμετέχει κάθε στιγμή στην αγωνία του ελληνικού λαού και αυτό που πρόκειται να γίνει. Είναι απαράδεκτο να λέγεται αυτό από μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Για τι μας προετοιμάζει ο κ. Πλεύρης; Γνωρίζετε ότι στην Ουγγαρία σταμάτησε η Βουλή και μπορεί ο Όρμπαν να παίρνει μόνος του αποφάσεις και να φυλακίσει ακόμη και οκτώ χρόνια κάποιον που ενδεχομένως, κατά την άποψη του Όρμπαν, διασπείρει ειδήσεις και ανησυχία σε σχέση με τον κορονοϊό στη χώρα του;».

«Όλοι να υποστούμε το μερίδιο που μας αναλογεί»

Η κα. Αυγέρη, πάντως, υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης όλων και εξήγησε: «Πρέπει όλοι να υποστούμε αυτήν την κρίση, η οποία πρέπει να έχει ορίζοντα και τέλος και να μην είναι αρχή για την υποστολή της σημαίας των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων. Να υποστούμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Αν το μερίδιο που μας αναλογεί είναι το μερίδιο ευθύνης της Κ.Ο. της ΝΔ για να έρθει αύριο – μεθαύριο να κάνει περικοπές, για να φέρει ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο, τότε τους αφήνουμε στις τύψεις τους».

«Πολιτικοί μαυραγορίτες»

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το τέλος της κρίσης, η Δώρα Αυγέρη απάντησε:

«Ο άνθρωπος που λέει ότι δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση, ζητά να πέσουν οι τόνοι της αντιπολίτευσης, μας μέμφεται κάθε φορά που πάμε να ψελλίσουμε και να αντιδράσουμε σε πράγματα που θεωρούμε κακώς καμωμένα με το αιτιολογικό ότι είμαστε σε μία εθνική συστράτευση, θα πάει σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση; Δηλαδή, δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει, ακόμη και το Σεπτέμβριο, τον κ. Μητσοτάκη σε εκλογές; Υπήρχαν οι μαυραγορίτες που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις με οικονομικούς όρους, υπάρχουν και οι πολιτικοί μαυραγορίτες. Το ζήτημα είναι στο τέλος με ποιον θα κάθεσαι αντίκρυ για να μιλάς, με τον εαυτό σου ή με την κοινωνία.

Ας βγούμε ζωντανοί, όρθιοι και υγιείς από αυτήν την αναμέτρηση, να μετρηθούμε και να μην είμαστε πολλοί λιγότεροι, να έχουμε δίπλα μας τους γονείς μας και ας είναι συνταξιούχοι και… “επιβαρύνουν” το σύστημα, να μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά μας από τη Μεγάλη Βρετανία. Ας είμαστε όρθιοι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα, την ώρα που τελειώνει η προστασία της Α’ κατοικίας. Αν ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται το φθινόπωρο, κάνει ένα λογικό άλμα, καθώς υπάρχει μπροστά μας ένα καλοκαίρι που δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα καλοκαίρια κανενός μας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στον Flash 99.4: