Δ. Παπαδημούλης: «Φοβάμαι νέα μνημόνια»

424
Παπαδημούλης: «Έβαλαν την αλεπού να φυλάει το κοτέτσι»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Ούτε η κρίση του κορονοϊού δεν κατάφερε να ενισχύσει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup είπε ότι «Η ΕΚΤ κι η Κομισιόν θεωρούν ότι χρειάζεται 1,5 τρις ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση και η μεγάλη ύφεση που προκαλεί. Χθες αποφάσισαν για μισό τρις και παρέπεμψαν το θέμα του ταμείου ανάκαμψης, στις καλένδες. Έθαψαν την ιδέα των κορονομολόγων και αποδείχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύοντας με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και υπό την ηγεμονία μίας γερμανοκρατούμενης λογικής κάνει επιλογές οι οποίες θα φέρουν μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου. Για την Ελλάδα φοβάμαι μήπως ανοίξουν την προοπτική νέων μνημονίων».

Και συνέχισε λέγοντας: «Για την Ελλάδα σημαίνει ότι αν δε θέλουμε να βρούμε μπροστά μας ερείπια όταν περάσει η οξεία φάση της υγειονομικής κρίσης πρέπει τώρα η κυβέρνηση αντί να δηλώνει ικανοποιημένη να πάρει μέτρα. Ένα από αυτά είναι να αξιοποιήσει ένα μέρος από το μεγάλο δημοσιονομικό μαξιλάρι που της κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμη θα πρέπει τα κόμματα να ψηφίσουν από κοινού την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας  μέχρι το τέλος του 2020».

Ακόμη ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να δυναμώσει την διεκδικητική της πίεση και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «Ο Κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που έκανε το θετικό βήμα και υπέγραψε για τα ευρωομόλογα να μη φοβάται να κοντράρει και να κριτικάρει και λίγο τη Μέρκελ. Και φυσικά να μην επιτρέπει στον Άδωνι Γεωργιάδη να τον “αδειάζει”».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτή την ώρα της μεγάλης κρίσης είναι πολύ φθηνό το να κάνει κανείς μικροπολιτικά σχέδια και κόλπα ή να χτίζει το προφίλ του Τσώρτσιλ και του Μωυσή με δώρα σε καναλάρχες και απευθείας αναθέσεις. Σε όσους σκέφτονται η εισηγούνται τέτοια πράγματα στον Μητσοτάκη θα τους έλεγα να μη βιάζονται γιατί το φθινόπωρο δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Μακάρι να έχουμε ξεπεράσει την υγειονομική κρίση αλλά θα είμαστε στην καρδιά μιας οικονομικής κρίσης».

Αναφορικά με τα γεγονότα στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έπαιξε ένα παιχνίδι γεωπολιτικό χρησιμοποιώντας απελπισμένους ανθρώπους ως εργαλεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά είπαν ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και να πούμε “όχι” σε αυτόν τον εκβιασμό του Ερντογάν. Από εκεί και πέρα ζητάμε όσα έχουν σχέση με μετανάστες και πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται με βάση τα όσα προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο και η συνθήκη της Γενεύης και να αποκτήσουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο».

Ακούστε όσα δήλωσε στον Flash99,4 ο Δ. Παπαδημούλης: