Έτινγκερ προς Γερμανία: Σχηματίστε κυβέρνηση για το καλό της ΕΕ

Έκκληση απηύθηνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων Γκίντερ Έτινγκερ, προς την Γερμανία να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό για το καλό της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post»: «Εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για την τραπεζική Ένωση, την εναρμόνιση του Δικαίου του Ασύλου και το πλαίσιο του προϋπολογισμού. Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες». Αυτές οι αποφάσεις σύμφωνα με τον ίδιο δεν γίνεται να καθυστερήσουν για πολύ ακόμα.

Οι δηλώσεις

«Κάνω έκκληση προς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατόν σε συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό λαμβάνοντας υπόψη την Ευρώπη. Οσο ταχύτερα τόσο καλύτερα.[…] Εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για την τραπεζική Ένωση, την εναρμόνιση του Δικαίου του Ασύλου και το πλαίσιο του προϋπολογισμού. Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες.[…] Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως κατά τη επικείμενη ψηφοφορία των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο. Η Ευρώπη περίμενε το 2017, το πρώτο μισό του χρόνου, τις εκλογές στη Γαλλία για να σχηματισθεί κυβέρνηση από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στο δεύτερο μισό τις εκλογές στην Γερμανία για να σχηματισθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο. Δεν θα ήταν ευχάριστο να περιμένουμε ακόμα μισό χρόνο»