«Αιώνιος ανώτατος ηγέτης» χρίστηκε ο πρόεδρος του Μπουρούντι

Το κυβερνών κόμμα του Μπουρούντι έχρισε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας Πιερ Ενκουρουνζίζα «αιώνιο ανώτατο ηγέτη», οι αποφάσεις του οποίου δεν επιτρέπεται να αμφισβητούνται.

Με το νέο τίτλο του, ο 54χρονος πρόεδρος θα μπορεί να ασκεί βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής του κόμματος με τις οποίες διαφωνεί.

«Είναι ο πρεσβύτερός μας, ο πατέρας μας, ο σύμβουλός μας» δήλωσε ο Εβαρίστ Ενταγισιμίγιε, ο γενικός γραμματέας του CNDD-FDD, εξηγώντας την απόφαση του κόμματος. Ο Ενκουρουνζίζα, που ανέλαβε την προεδρία του Μπουρούντι το 2005, δικαιούται τον τίτλο επειδή πέτυχε «σημαντική πρόοδο» στη χώρα, πρόσθεσε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν σφοδρά την απόφαση, σημειώνοντας ότι το σύνταγμα δεν επιτρέπει να μετατραπεί το Μπουρούντι σε «μοναρχία ελέω Θεού». «Ο Ενκουρουνζίζα ήδη επέλεξε ένα μονοπάτι που θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων 25 ετών… Θα επιβληθεί ως βασιλιάς» σχολίασε ο Ζερεμί Μινάνι, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συναγερμού των Δημοκρατών του Μπουρούντι (RDB).

Ο Μινάνι αναφερόταν στην τρίτη θητεία στην προεδρία που εξασφάλισε το 2015 ο Ενκουρουνζίζα, κατά παράβαση του συντάγματος. Το γεγονός αυτό είχε πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εκτοπιστούν.

Το Μάιο πρόκειται να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που θα επέτρεπε στον πρόεδρο να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι το 2034. Με τις αλλαγές που προτείνονται, η προεδρική θητεία θα αυξηθεί στα επτά χρόνια (από πέντε σήμερα), με συνέπεια ο Ενκουρουνζίζα, η τρέχουσα θητεία του οποίου λήγει το 2020, να μπορεί να διεκδικήσει άλλες δύο επταετείς θητείες στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ