Αντίο Facebook… καλώς ήλθες Snapchat!

Τον προβληματισμό του Μαρκ Ζάκερμπερκ θα πρέπει να προκαλέσουν τα πορίσματα έρευνας στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών γυρνούν τις πλάτες τους στο Facebook και προτιμούν το Snapchat. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (12/2) το eMarketer και είναι ενδεικτικά της τάσης που επικρατεί στην «αγορά» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αναμένεται μείωση των χρηστών

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το 2018 ο αριθμός των χρηστών του Facebook αναμένεται να μειωθεί κατά 5,6% στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών και κατά 5,8% στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

«Είναι η πρώτη φορά που η eMarketer προβλέπει μείωση των χρηστών του Facebook στην ομάδα 18-24», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πλεον δημοφιλές, έως και σήμερα, μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Φέτος, για πρώτη φορά λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου ηλικίας 12 ως 17 ετών θα χρησιμοποιούν το Facebοοk», πρόσθεσε η εταιρεία, παραθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο που επιτείνει τον προβληματισμό για το «FB».

Θα χάσει 2 εκατομμύρια χρήστες

Τον περασμένο Αύγουστο, η eMarketer ανέμενε ότι το 2017 θα σημειωνόταν πτώση 3,4% στην ηλικιακή ομάδα 12-17.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα εκτίμηση, συνολικά το Facebook αναμένεται να χάσει 2 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας κάτω των 25 ετών την τρέχουσα χρονιά!

Η πλατφόρμα που αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αυτή του Snapchat. Θα προσελκύσει, λοιπόν, τους περισσότερους νέους χρήστες, με το κέρδος του να εκτιμάται σε 1,9 εκατομμύρια επιπλέον χρήστες κάτω των 25 ετών, έναντι 1,6 εκατομμυρίων για το Instagram.

Το Instagram, πάντως, εξακολουθεί να έχει περισσότερους χρήστες στις ΗΠΑ από το Snapchat. Μάλιστα, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,1% φέτος και να φτάσει τα 104,7 εκατομμύρια. Σημαντικά (9,3%) αναμένεται να αυξηθούν και οι χρήστες του Snapchat, φτάνοντας τα 86,5 εκατομμύρια.

Παραμένει Νο1 το Facebook

Το Facebook, πάντως, παραμένει το μέσο με τους περισσότερους χρήστες, ενώ εξακολουθεί να προσελκύει τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το 2018, αναμένεται να παραμείνει στους 169,5 εκατομμύρια χρήστες.

«Το Snapchat ίσως καταφέρει να προσελκύσει τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, αν αναδιαμορφώσει την πλατφόρμα του για να καταστήσει πιο απλή τη χρήση του», σχολίασε η Ντέμπρα Έιχο Ουίλιαμσον, αναλύτρια του eΜarketer.

«Το ερώτημα είναι αν οι πιο νέοι θα εξακολουθήσουν να θεωρούν το Snapchat «κουλ» όταν ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν οι γονείς και οι παππούδες τους. Με αυτό ακριβώς το ευαίσθητο θέμα είναι αντιμέτωπο το Facebook», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ