Φωτογραφία Αρχείου

Αντιδράσεις για τη μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Η Παλαιστινιακή αρχή, καταδίκασε την νέα απόφαση της Βραζιλίας, να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «παράνομη».

«Είναι ένα προκλητικό μέτρο, που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το μόνο που κάνει είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χανάν Ασράουι, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Είναι κρίμα πραγματικά που η Βραζιλία προσχώρησε σε αυτή την αρνητική συμμαχία εναντίον του διεθνούς δικαίου», συνέχισε λέγοντας.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου έγραψε στο Twitter πως «Όπως είχαμε ανακοινώσει ήδη κατά την προεκλογική εκστρατεία, προτιθέμεθα να μεταφέρουμε την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

«Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε πλήρως», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την ίδια ημέρα μια «ιστορική» απόφαση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας.

Η απόφαση αυτή του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ  Μπολσονάρου, έρχεται μετά την μονομερή απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Η Γουατεμάλα και η Παραγουάη μιμήθηκαν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, αλλά η Ασουνσιόν αντέστρεψε την κίνηση αφού ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες ορκίστηκε πρόεδρος τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου αντέδρασε κλείνοντας την ισραηλινή πρεσβεία στην Παραγουάη.