Απάντηση «μπούμερανγκ» του Τουσκ με αποδέκτη τον Τραμπ

Απάντηση «μπούμερανγκ» έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τουσκ οι εμπορικοί πόλεμοι «είναι κακοί και χάνονται εύκολα».

Η απάντηση αυτή του προέδρου του Συμβουλίου, δόθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική της ΕΕ έναντι των απειλών από την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, είχε δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς στα δύο προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο από χώρες της ΕΕ. Μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα».

Από την άλλη ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και μια «έκτακτη συζήτηση» για αυτό το θέμα στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Τι δήλωσε ο Τουσκ

Στην ομιλία του, ο Τουσκ επεσήμανε το κίνδυνο ενός γενικευμένου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου. Θα πρέπει να έχουμε ένα σαφή στόχο: να διατηρήσουμε ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο και, αν χρειαστεί, να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από τις εμπορικές αναταράξεις, με αναλογικές απαντήσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπόριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ