Αποχώρησαν οι 23 Ρώσοι διπλωμάτες από το Λονδίνο (pics)

Αποχώρησαν εν τέλει οι Ρώσοι διπλωμάτες σήμερα από το Λονδίνο, καθώς έλειξε η διορία που είχε θέσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι. Οι 23 διπλωμάτες κατευθύνονται προς  τη Μόσχα, πολλοί εκ των οποίων με τις βαλίτσες στο χέρι. Η απόφαση Μέι ελήφθη στο πλαίσιο αντιποίνων για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Μάλιστα, για την επιστροφή τους στην πατρίδα, η Ρωσία φρόντισε να επιστρέψουν με ειδικά ναυλωμένο για τον λόγο αυτό αεροσκάφος, το οποίο θα πραγματοποιήσει την πτήση Λονδίνο- Μόσχα. Πρόκειται για το κρατικό αεροσκάφος Ιλιούσιν-96, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Ρωσία» και φέρει τη ρωσική σημαία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, κρατώντας τα αγαπημένα τους κατοικίδια, επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία, που έφεραν πινακίδες του διπλωματικού σώματος.

Τα αίτια της απόφασης

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι δίνει διορία μίας εβδομάδας σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη Βρετανία. Απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση αυτή, η Μόσχα αποφάσισε το Σάββατο να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες και να κλείσει το ρωσικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την εξέλιξη των ερευνών και να αποφασίσουν για τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει και μήνες

Την ίδια ώρα ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας, που έχει αναλάβει την έρευνα, εξήγησε σήμερα ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

«Είναι αναμφίβολα απογοητευτικό για τους πολίτες, όμως η έρευνα θα διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες» επισήμανε ο αξιωματικός μιλώντας στο BBC.

«Έχουμε συλλέξει περίπου 400 καταθέσεις. Έχουμε και άλλες να καταγράψουμε. Έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 800 στοιχεία και έχουμε παρακολουθήσει βίντεο διάρκειας 4.000 ωρών» συμπλήρωσε, ο Μπάσου, ενώ περίπου 250 ντετέκτιβ συμμετέχουν στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube