Αυστρία: Γίνονται προσπάθειες για την επίλυση της ονομασία της πΓΔΜ

Δηλώσεις για το θέμα που «καίει» τις δύο χώρες της Ελλάδας και της πΓΔΜ έκανε η νέα υπουργός Εξωτερικών στην Αυστρία Κάριν Κνάισλ. Σύμφωνα με την ίδια για το θέμα αυτό καταβάλλονται πολύπλευρες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί εν τέλει μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Στις δηλώσεις της έκανε σαφή αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο των τελευταίων 26 ετών της διαμάχης. Όπως ανέφερε, από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν το έως τότε ομόσπονδο κρατίδιο της «Μακεδονίας», θέλησε να λάβει αυτό το όνομα ως κυρίαρχο κράτος, αυτό προκάλεσε μία διαμάχη, για την οποία «οι απ΄ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιους συναισθηματισμούς».

Οι δηλώσεις της υπουργού:

«Τώρα, 26 χρόνια μετά, δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ στο ζήτημα, κάτι που μπλοκάρει κάποια οικονομική εξέλιξη. Ωστόσο θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι πολλοί καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει παρά ταύτα πρόοδος και να μην εκφυλιστεί».

Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ της Αυστρίας για το θέμα

Από πλευρά του, σε δηλώσεις που είχε κάνει αρμόδιος του αυστριακού ΥΠΕΞ από την Βιέννη για το ζήτημα σε δημοσιογράφο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε τις συνομιλίες.

«Η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Αυστρίας. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας”, το άλυτο ζήτημα του ονόματος στέκεται εμπόδιο στα περαιτέρω βήματα ενσωμάτωσης, γι αυτό χαιρετίζουμε εξαιρετικό το ό, τι τώρα υπάρχει η πολιτική βούληση στις δύο πλευρές, να επιλύσουν αυτό το υπάρχον, εδώ και καιρό, πρόβλημα».

Ακόμα η επίσημη αυστριακή διπλωματία είχε ευχηθεί στις δύο χώρες «την αναγκαία συμβιβαστικότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να βρουν σύντομα μία εφικτή λύση και για τις δύο πλευρές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ