φωτ. αρχείου

Αύριο ενώπιον δικαστή ο Πουτζντεμόν – Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη

Αύριο (26/3) αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον Γερμανού δικαστή ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη σήμερα στη Γερμανία, έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές.

“Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ – Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ.

Ο πρώην ηγέτης των Καταλανών κατηγορείται για “στάση” και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και ακόμη 12 αυτονομιστές πολιτικοί.

Στο πλευρό του Πουτζντεμόν χιλιάδες διαδηλωτές

Εν τω μεταξύ, η είδηση της σύλληψης του Πουτζντεμόν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή του και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Καταλανό ηγέτη.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης «Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους” και “Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας”.

“Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες, επειδή ζητάμε ανεξαρτησία”, είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας “Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!”

Ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη της Ευρώπης στον αγώνα του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ