Βαρκελώνη: Χιλιάδες ζητούν την ανεξαρτησία της… Ταμπάρνιας

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή (4/3) στη Βαρκελώνη, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της αυτονομίας της Καταλονίας και υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την τοπική δημοτική αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 15.000, ενώ οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έκαναν λόγο για 175.000-200.000 συμμετέχοντες στη διαδήλωση.

Λευτεριά στην… Ταμπάρνια

Αυτή αποτελεί την πρώτη κινητοποίηση που οργάνωσε η ομάδα «Ταμπάρνια», η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο διαδίκτυο και αποδοκιμάζει το καταλανικό κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, με κύρια «όπλα» της το χιούμορ και τη σάτιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι επικριτές των δυνάμεων υπέρ της αυτονομίας διαδήλωσαν διεκδικώντας την… ίδρυση της περιφέρειας της «Ταμπάρνιας», μιας φανταστικής περιοχής που επινοήθηκε προκειμένου οι υπέρμαχοι της ενότητας της χώρας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των προασπιστών της ανεξαρτησίας.

Το όνομα Ταμπάρνια (Tabarnia) προήλθε από το πρώτο γράμμα των δύο πόλεων όπου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία κατά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου: την Ταραγόνα και τη Βαρκελώνη (Tarragona – Barcelona).

Με σημαίες και πανό

Έχοντας ανά χείρας σημαίες της Ισπανίας και πανό με τα χρώματα της φανταστικής περιφέρειας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης, έως την έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας, όπου οι αυτονομιστές διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Βρισκόμαστε εδώ, γιατί δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε βαρεθεί τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία και μια μειοψηφία που μας οδηγεί στον γκρεμό», είπε η 33χρονη Μαρί Κάρμεν Γκερέρο, που είχε κρεμάσει στον λαιμό της μια σημαία της «Ταμπάρνιας».

Η ιστορία του κινήματος

Το κίνημα υπέρ της ίδρυσης της «Ταμπάρνιας» έγινε ιδιαίτερα γνωστό μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στις οποίες επικράτησαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας (47,5% των ψήφων). Την πρωτοβουλία είχαν χαιρετίσει πολιτικά κόμματα κατά της ανεξαρτησίας, όπως οι Ciudadanos – οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην περιφέρεια- ή το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι υποστηρικτές της επιχειρούν να ανατρέψουν την επιχειρηματολογία των κομμάτων υπέρ της απόσχισης, καθώς υποτίθεται ότι ζητούν την απόσχιση από την Καταλονία των μητροπόλεων της Ταραγόνας και Βαρκελώνης, όπου ένας μικρός αριθμός ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο… εξόριστος πρόεδρος

Μάλιστα, τον Ιανουάριο αποφάσισαν να διορίσουν τον Καταλανό συγγραφέα Αλμπέρτ Μποαντέλα «εξόριστο πρόεδρο της Ταμπάρνιας», σε μια ειρωνική αναφορά για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Πρόκειται για ένα αστείο, προκειμένου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιχειρήματά τους είναι γελοία και όλη η διαδικασία παράλογη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 72χρονος Χοσέ Λουίς Κορτές.

«Ωστόσο, αν το προχωρήσουν, ίσως αυτό να σταματήσει να είναι ένα αστείο, διότι εάν εκείνοι θελήσουν να αποχωρήσουν από την Ισπανία και την Ευρώπη, ακόμα κι αν το κάνουν, εμείς θα παραμείνουμε», συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ