«Βουλιάζει» το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας

Υπό κατάσταση διάλυσης τελεί με την πάροδο των χρόνων το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τόσο στον αμυντικό Προϋπολογισμό, όσο και της «αδιαφορίας» που έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες, των νέων γενεών τα τελευταία χρόνια.

Γεγονός αποτελεί, πως τα τελευταία έτη η ναυπήγηση των πολεμικών πλοίων αποδεικνύεται φιάσκο, καθώς πολλά από τα καινούργια πλοία κρίνονται ακατάλληλα την ίδια στιγμή που ολοένα και περισσότερα από τα παλιά τίθενται σε καθεστώς απόσυρσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αποτυχία της φρεγάτας  F125, κλάσης Baden-Württemberg, την οποία, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, οι εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας αρνήθηκαν να παραλάβουν από τα ναυπηγία της εταιρίας «ThyssenKrupp Marine Systems» καθώς την έκριναν ακατάλληλη.

Παράλληλα, πλοία τα οποία διαδραμάτιζαν στρατηγικό ρόλο στο πολεμικό ναυτικό της χώρας όπως το βοηθητικό πλοίο «EGV Berlin», αλλά και το «EGV Bonn», θα πρέπει να τεθούν «εκτός» για ένα διάστημα μέχρι να επισκευαστούν. Ακόμα όμως 6 εκ των 15 φρεγατών παλαιού τύπου αποσύρθηκαν, γεγονός που επί του πρακτέου σημαίνει ότι η Γερμανία μένει χωρίς Πολεμικό Ναυτικό.

Πέραν όμως της μείωσης των αμυντικών δαπανών και της παρακμής που παρατηρείται των ήδη υπαρχόντων αλλά και καινούργιων πλοίων, η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη και με ένα άλλο πρόβλημα που διαμορφώθηκε όμως εδώ και κάποιες δεκαετίες.

Τα τελευταία έτη, μετά και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η πολεμική μηχανή της χώρας ήταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πτυχιούχοι  μηχανικοί τα τελευταία χρόνια δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν σε κατασκευαστικές εταιρίες οπλικών συστημάτων και αυτό γιατί όπως φαίνεται προτιμούν καλύτερους εργοδότες, όπως η  «Siemens» και η «BMW», οι οποίοι προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και προοπτικές εξέλιξης.

Τι δηλώνει ο Γερμανός επικεφαλής Άμυνας για το θέμα αυτό

Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), Χανς- Πέτερ Μπάρτελς, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), επίστησε την προσοχή για την κατάσταση που επικρατεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του.

«Εντοπίζονται πάρα πολλές διοικητικές ευθύνες. Υπάρχει  έλλειψη προσωπικού και μερικές φορές οι κατασκευάστριες εταιρίες καθυστερούν άνευ εμφανούς λόγου την παράδοση των πλοίων. Είτε πρόκειται για παλαιά που επισκευάζονται, είτε για καινούργια».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία φαίνεται ανήσυχη μπροστά στην «διάλυση» του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, καθώς πλέον, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αποτελεί την κύρια πολεμική υπερδύναμη της Ευρώπης. Έτσι ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέας της κοινής άμυνας και ασφάλειας.