Βρήκε και καταδίκασε το δολοφόνο του πατέρα της 30 χρόνια μετά! (vd)

Βρήκε και καταδίκασε το δολοφόνο του πατέρα της 30 χρόνια μετά! (vd)

Σε ηλικία 9 ετών, το Νοέμβριο του 1986, η -μικρή τότε- Joselyn Martinez έχασε τον πατέρα της Jose τον οποίο δολοφόνησαν έξω από το εστιατόριό του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τότε ο δολοφόνος διέφυγε, χωρίς να ήξερε τι τον περίμενε 30 χρόνια μετά.

Όπως έγινε γνωστό  από τον Τύπο, ο Jose έχασε τη ζωή του όταν έδιωξε κακήν-κακώς τρεις πιτσιρικάδες που παρενοχλούσαν το προσωπικό του. Μετά από έρευνα, η αστυνομία κατάφερε να αναγνωρίσει τον δολοφόνο, τον 16χρονο Justo Santos, ο οποίος διέφυγε όμως από τη χώρα πριν τον συλλάβουν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης.

Κάπως έτσι θα ήταν και το τέλος αυτής της ιστορίας αν  κόρη του Jose άφηνε απλά το χρόνο να περάσει. Η ίδια δήλωσε πως από τη μέρα εκείνη τίποτα δεν ήταν το ίδιο και αυτό που την έπνιγε ήταν το γεγονός ότι ο δολοφόνος είχε αναγνωριστεί και πριν προλάβουν να τον συλλάβουν, αυτός ήταν ήδη σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Βρήκε και καταδίκασε το δολοφόνο του πατέρα της 30 χρόνια μετά! (vd)

Όντας λοιπόν στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Santos ομολόγησε το έγκλημά του, ισχυρίστηκε όμως ότι ήταν σε νόμιμη αυτοάμυνα. Το 1989 παραδόθηκε οικειοθελώς και έπεσε στα μαλακά, περνώντας έναν χρόνο στη φυλακή και πληρώνοντας απλά ένα μικρό πρόστιμο.

Εκείνη την εποχή, όμως, συμφωνία έκδοσης με την Αμερική δεν είχε η χώρα με αποτέλεσμα  το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης να βάλει απλά την υπόθεση στο αρχείο. Η Joselyn δεν καταλάγιασε όμως και το πήρε προσωπικά. Αποφάσισε  να φέρει το δολοφόνο του πατέρα της στην αμερικανική δικαιοσύνη. Μέσω αστυνομικής έρευνας που έκανε η ίδια!

Έψαξε λοιπόν τα κοινωνικά μέσα και τα φόρουμ για να τον ξετρυπώσει αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες γιατί απλά σκεφτόταν το στόχο της, να πιάσεει τον ένοχο και να τον παραδώσει ενώπιο των ευθυνών.

Οι προσπάθειες της κόρης για να βρει το δολοφόνο

Τα χρόνια πέρασαν αλλά η Joselyn  επέμενε και επέμενε, μέχρι λίγο καιρό νωρίτερα, όταν έπεσε στα χέρια της ένα από τα απόρρητα αστυνομικά έγγραφα και είδε την ημερομηνία γέννησης του φονιά. Τον βρήκε λοιπόν έναν μήνα μετά και ανακάλυψε έκπληκτη πως ζούσε ελεύθερος και ωραίος στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, όπου εργαζόταν μάλιστα ως επιστάτης σε αστυνομικό τμήμα!

Αφού ξετρύπωσε τα πώς και τα γιατί, πήγε την έρευνά της στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης και ο δράστης τελικά συνελήφθη! Λίγους μήνες αργότερα καταδικάστηκε για φόνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε ωστόσο την ποινή, λέγοντας πως το έγκλημα είχε παραγραφεί.

Η Joselyn ήταν όμως και πάλι εκεί. Έψαξε, έμαθε και βρήκε και τον Ιούλιο του 2016 ο δολοφόνος του πατέρα της καταδικάστηκε στο Μαϊάμι για παραβίαση των όρων της μετανάστευσής του, καθώς δεν είχε δηλώσει ποτέ το ποινικό του μητρώο όταν έκανε αίτηση για την υπηκοότητά του. Ένα έγκλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ακόμα και 10 ετών.

Έτσι, ο δολοφόνος  παρά το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε ποτέ για τον φόνο του πατέρα της κοπέλας, η έστω και από… σπόντα καταδίκη του έφερε μια σχετική ηρεμία και δικαίωση στην οικογένεια…

Ακολουθεί βίντεο με περιγραφή της ιστορίας από την ίδια τη Josely: