Βραζιλία: Οκτώ νεκροί σε αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Μαρέ, μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Οκτώ ύποπτοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Μαρέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο σκοπός της επιχείρησης. Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, στόχος ήταν να συλληφθεί ένας διακινητής ναρκωτικών.

Κάτοικοι ανήρτησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στα οποία ακούγονται πολλές ριπές όπλων. Φωτογραφίες εικονίζουν μέλη της ορχήστρας κλασικής μουσικής «Maré do Amanhã» που υποχρεώθηκαν να βγουν από την αίθουσα όπου γινόταν πρόβα και να καταφύγουν σ’ έναν διάδρομο, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν από αδέσποτες σφαίρες.

Η Μαρέ είναι η φαβέλα όπου γεννήθηκε η δημοτική σύμβουλος Μαριέλε Φράνκου, η δολοφονία της οποίας τον Μάρτιο του 2018 προκάλεσε τεράστιο σάλο στη Βραζιλία και διεθνώς.

Τον Ιανουάριο, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση σε άλλη φαβέλα, κοντά στο κέντρο του Ρίο. Εννέα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόνο ένα οίκημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο, 434 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ή από πυρά αστυνομικών, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ