Γερμανία: Πώς υποδέχτηκαν τα κόμματα το «ναι» του SPD

Με… καλό μάτι είδαν τα περισσότερα κόμματα στη Γερμανία την ψηφοφορία του Σολιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα.

«Αυτή είναι μια καλή απόφαση για το SPD και ιδιαιτέρως για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλή δουλειά, με την οποία πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε γρήγορα. Τώρα το θέμα είναι, ας ξεκινήσουμε τη δουλειά!», έγραψε στο Twitter η νεοεκλεγείσα Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

“Habemus GroKo (έχουμε μεγάλο συνασπισμό)! Συγχαρητήρια!”, έγραψε ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ, προσθέτοντας πως από το κόμμα του θα ασκηθεί “εποικοδομητική αντιπολίτευση, έτοιμη για διάλογο, για μια υποδομή των ευκαιριών και για τη φιλελεύθερη κοινωνία μας, στην οποία μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα, να αναπνέουμε ελεύθερα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Για το κλίμα, την Ευρώπη και μια εξωτερική πολιτική που θα κατευθύνεται από αξίες, ελεύθερη από βρώμικες συμφωνίες”.

«Σεβασμός» και… «επικράτηση της λογικής»

“Σεβασμός – θα αποτελούσε όμως και γρίφο αν το SPD έλεγε όχι σε μια συμφωνία που έχει κατά 70% δικό του περιεχόμενο. Προσβλέπουμε σε μια έξυπνη αντιπολιτευτική δουλειά”, έγραψε στο Twitter ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ.

“Είναι καλό ότι στα μέλη του SPD επικράτησε προφανώς η λογική. Τώρα ας ξεκινήσουμε επιτέλους τη δουλειά!”, σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Bundestag, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Ο αρχηγός του κόμματος και πιθανότατα επόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “καλή βάση για μια σταθερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση” και πρόσθεσε: “Τώρα υπάρχουν όλες οι ευκαιρίες για την περαιτέρω ανανέωση της Γερμανίας και για μια νέα κοινωνική συνοχή στη χώρα μας”.

«Ενώπιον μίας εντελώς νέας κατάστασης»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς, σημείωσε ότι “με την εκ νέου είσοδο του SPD στην κυβέρνηση, τον προσανατολισμό των Πρασίνων στην κατεύθυνση του CDU και την είσοδο της AfD στο Κοινοβούλιο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εντελώς νέας κατάστασης, καθώς οι συνασπισμοί του κέντρου και της αριστεράς σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν τελειώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μια κυβέρνηση SPD – Αριστεράς – Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει εκ των πραγμάτων πεθάνει”.

“Σύλλογο εκλογής της Καγκελαρίου” χαρακτήρισε το SPD η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Αλίς Βαϊντέλ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος έκανε λόγο για ένα “καλό αποτέλεσμα για το κόμμα” του, αλλά ένα κακό αποτέλεσμα για την Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ