Γερμανία: Στο… θρόνο της έως το 2011 η Μέρκελ

Αποφασισμένη να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία της δηλώνει η Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει, μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Οδυνηρή η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών»

Σε συνέντευξή της στο ZDF, η Άγγελα Μέρκελ παραδέχεται ότι η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήταν “οδυνηρή”. Ωστόσο, τη χαρακτηρίζει “αποδεκτή”, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δε θα υπήρχε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η ίδια, εξάλλου, υποστηρίζει πως σε αυτό το πλαίσιο, το CDU “πλήρωσε το κόστος” για το νέο μεγάλο συνασπισμό, σε μια απόφαση την οποία η ηγεσία του κόμματος έλαβε “πολύ συνειδητά”.

Στόχος η θητεία έως το 2021

Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι η διαπραγμάτευση για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων διήρκεσε περίπου 12 ώρες και ότι το SPD διεκδίκησε σθεναρά το υπουργείο Οικονομικών.

Η παραχώρηση του χαρτοφυλακίου έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ. Ωστόσο, η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να μην πτοηθεί και να παραμείνει επικεφαλής τόσο της κυβέρνησης, όσο και του κόμματός της.

«Ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους», τονίζει. Όταν ερωτάται τι θα συμβεί αν τα μέλη του SPD απορρίψουν, τελικά, την κυβερνητική συμφωνία, η ίδια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια, εφόσον γίνουν και πάλι εκλογές.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι επιθυμεί να παραμείνει αρχηγός του CDU, ενώ αρνείται ότι τους τελευταίους μήνες απώλεσε την εξουσία της στο εσωκομματικό πεδίο.

Παράλληλα, προσθέτει ότι μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, στις 26 Φεβρουαρίου, θα έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα των έξι υπουργών του CDU, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν γνώση της πλήρους εικόνας όταν θα τοποθετηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Μέρκελ απoκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην κατανομή των υπουργείων, λόγω της αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από την προοπτική ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών.

«Με τον Μάρτιν Σουλτς διαπραγματεύτηκα πάντα έντιμα», εξηγεί και προσθέτει ότι ο απερχόμενος αρχηγός του SPD διανύει δύσκολη περίοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ