Δυσαρέσκεια των ΗΠΑ στις δηλώσεις Πούτιν για τους πυραύλους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους κοντά στη Ρωσία.

«Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν είναι μια συνέχεια της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποφύγει τις ευθύνες της για τις ενέργειές της που παραβιάζουν τη συνθήκη INF» για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, ανέφερε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Την 1η Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή σε έξι μήνες αν η Ρωσία δεν σταματήσει να την παραβιάζει.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές του Πούτιν ότι θα αναπτύξει νέους πυραύλους, ικανούς να πλήξουν εδάφη των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, έτοιμη να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Πιρς Καζαλέτ.

Στη ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί «να αναπτύξει οπλικά συστήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον των εδαφών απ’ όπου προέρχεται η άμεση απειλή αλλά και εναντίον των εδαφών όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση των πυραύλων» που θα την απειλούν.

«Οι ρωσικές δηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας συνιστούν μια κατάφωρη απόπειρα» να αποστρέψει η Ρωσία την προσοχή από το γεγονός ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF, είπε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ