Κομισιόν: Διπλάσια ύφεση κι ανεργία στο Νότο από το Βορρά

Εκλογή προέδρων στο ιταλικό κοινοβούλιο – Παραίτηση του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μετέβη αργά το απόγευμα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα. Ενεργοποιείται μετά την εκλογή των νέων προέδρων της βουλής και της γερουσίας, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον Τζεντιλόνι να συνεχίσει να ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, μέχρι να μπορέσει να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις του Ματαρέλα με τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Απριλίου και ενδέχεται να έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια.

Εξελέγησαν οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας

Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου εξέλεξαν σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους δυο προέδρους τους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Ρομπέρτο Φίκο, σαράντα τεσσάρων ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στη Γερουσία, υπερίσχυσε η νομικός Ελιζαμπέτα Καζελάτι, εβδομήντα ενός ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας. Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής παράταξης με τα Πέντε Αστέρια.

Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στο στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παίξει τον ρόλο του «σκηνοθέτη» που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ