φωτ. αρχείου

Επτά νεκροί από επίθεση καμικάζι στην Καμπούλ

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν, από την επίθεση καμικάζι σε σιιτικό προάστιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, σήμερα το πρωί (9/3).

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκορπώντας το θάνατο και προκαλώντας τον πανικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση είχε στόχο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τιμήσει τη μνήμη ενός πολιτικού ηγέτη από την κυρίως σιιτική μειονότητα Χαζάρα.

«Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και επτά τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Νατζίμπ Ντάνις, μέσω Facebook.

Νεκροί έξι πολίτες και ένας αστυνομικός

Σύμφωνα με τον Νασράτ Ραχίμι, εκπρόσωπο του υφυπουργείου Εσωτερικών, νεκροί είναι ένας αστυνομικός και έξι πολίτες, ενώ τραυματίες είναι άλλοι επτά πολίτες.

Ο δράστης σταμάτησε σε σημείου ελέγχου στην Καμπούλ και ανατινάχθηκε, όπως αποκάλυψε ο Ραχίμι. Όπως είπε ο ίδιος, στόχος του καμικάζι ήταν το συγκεντρωμένο πλήθος για την επέτειο θανάτου του Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ενός πολιτικού ηγέτη από την μειονότητα Χαζάρα, τον οποίο σκότωσαν οι ταλιμπάν το 1995.

Μια οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις με στόχο σιιτικά τεμένη και συναθροίσεις των Χαζάρα, παρότι πολλοί Αφγανοί και δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας αμφισβητούν ότι η οργάνωση δρα μόνη της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σιιτικό πολιτιστικό κέντρο, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις σε τεμένη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έκκληση του προέδρου Ασράφ Γάνι προς τους ταλιμπάν, να προσέλθουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της τελευταίας φάσης του αφγανικού πολέμου που μετρά τουλάχιστον 16 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ