Ευρωπαϊκά αντίμετρα: Αναλυτικά τα προϊόντα

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν ευρωπαϊκά αντίμετρα σε συγκεκριμένα προϊόντα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο των δηλώσεων- δεσμεύσεων Τραμπ για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα του αλουμινίου και του χάλυβα.

Την πληροφορία μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναλυτικά τα προϊόντα

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρει τα αντίμετρα και το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα ελάσματα από χάλυβα αλλά και χαλυβδοσωλήνες.

Στα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα περιλαμβάνονται ορισμένες ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, μύρτιλλα, χυμός πορτοκαλιού, φιστικοβούτυρο, πολλά είδη μπέρμπον και ουίσκι, τσιγάρα, πούρα, καπνός για στριφτά τσιγάρα ή για πίπες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης υφάσματα όπως τα παντελόνια (όχι μόνο τα τζιν), σορτσάκια, βαμβακερά είδη και δερμάτινα παπούτσια.

Με δασμούς απειλούνται εξάλλου πολλά προϊόντα ομορφιάς, είδη μακιγιάζ όπως κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε μοτοσικλέτες, αλλά και άλλα οχήματα μεταφοράς, σε μηχανοκίνητα σκάφη, σε ιστιοπλοϊκά και σε κανό.

Η λίστα κλείνει με διάφορα άλλα είδη, όπως αιθέρια έλαια, μπαταρίες, ακόμη και τράπουλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ