Με την ευλογία των Αμερικανών και για το Πρωτόκολλο!

Εύσημα Τραμπ στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες

Ευχαριστίες και εύσημα στην Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες-μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας που είναι συνεπείς στις νατοϊκές τους υποχρεώσεις, επενδύοντας το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, απένειμε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο τόνισε: ««Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιτύχουν τον νατοϊκό στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες… Το ποσοστό 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) εκπληρώνεται από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκαναν αυτό που έπρεπε. Και πλήρωσαν τα χρήματα τα οποία τους αναλογούσαν».

Μήνυμα σε όσες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις

O πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα στα μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την Συμμαχία, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Γερμανία.

«Ειδικότερα, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια υστέρηση των αμυντικών συνεισφορών της. Η Γερμανία δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ – πολύ περισσότερο από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες».