Φωτογραφία Αρχείου

ΗΠΑ: Επικίνδυνο το οπλοστάσιο της Ρωσίας, Κίνας, Βόρειας Κορέας

Φόβους για την εξάπλωση των πυρηνικών προγραμμάτων και των αποθεμάτων των χωρών της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ. Όπως ο ίδιος πιστεύει, η Βόρεια Κορέα σε λίγο καιρό ίσως είναι έτοιμη να αποκτήσει στο οπλοστάσιο τη βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες δύο χώρες με την αύξηση των αποθεμάτων τους με πυρινικά όπλα, πολύ πιθανό να απειλήσουν άλλα ειρηνικά έθνη.

Ο πρεσβευτής διατύπωσε τις συγκεκριμένες θεωρίες στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό όπου πραγματοποιείται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να βρίσκεται μόνο μερικούς μήνες μακριά από την απόκτηση της ικανότητας να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες με βαλλιστικό πύραυλο που θα φέρει πυρηνική κεφαλή και το πρόγραμμα ατομικών όπλων της πρέπει να σταματήσει.[…] Η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα αυξάνουν τα αποθέματά τους, αυξάνοντας το βάρος των πυρηνικών όπλων στις στρατηγικές ασφαλείας τους, και -σε ορισμένες περιπτώσεις- επιδιώκοντας την ανάπτυξη νέων πυρηνικών δυνατοτήτων προκειμένου να απειλήσουν άλλα ειρηνικά έθνη».