Η Βιβλιοθήκη του Ρώσου προέδρου «έρχεται» στην Ελλάδα

Ένα νέο κέντρο πρόσβασης της Βιβλιοθήκης του Ρώσου προέδρου αναμένεται να εγκαινιαστεί στην Κοζάνη. Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο των εγκαινίων στο εξωτερικό τουλάχιστον τριών κέντρων πρόσβασης εξ’ αποστάσεως στη βιβλιοθήκη έως τα τέλη του 2018.

Την συγκεκριμένη ενέργεια ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της βιβλιοθήκης Αλεξάντρ Βερσίνιν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι συγκεκριμένα θα ανοίξουν 3 κέντρα, το πρώτο και το δεύτερο εντός του δεύτερου τριμήνου του παρόντος έτους στην Κοζάνη και την Μολδαβία, ενώ το τρίτο αναμένεται να εγκαινιασθεί στις 14 Μαρτίου στο Βιετνάμ.

Όπως ανέφερε ο Βερσίνιν «τέτοια κέντρα εγκαινιάζουμε στις εθνικές βιβλιοθήκες των άλλων χωρών, σε πανεπιστήμια καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς». Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν στο πλαίσιο των Κέντρων Επιστήμης και Πολιτισμού που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη του προέδρου της ιδρύθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου της Ρωσίας στις 31 Ιανουαρίου του 2007. Στις 26 Απριλίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση να δοθεί στην βιβλιοθήκη το όνομα του πρώτου Προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Πούτιν, η νέα βιβλιοθήκη «θα πρέπει να γίνει πληροφοριακός και συνδετικός κρίκος όλου του συστήματος βιβλιοθηκών της χώρας».

Συνολικά η βιβλιοθήκη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει δημιουργήσει 28 κέντρα πρόσβασης εξ αποστάσεως. Το τελευταίο κέντρο εγκαινιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, το Ουλάν Μπατόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ