Η Βοστώνη τίμησε την 25η Μαρτίου

Με σειρά εκδηλώσεων γιόρτασε την περασμένη εβδομάδα, η Βοστώνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας, την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Την Τρίτη, ο ομογενής Πολιτειακός Γερουσιαστής κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, οργάνωσε εκδήλωση στην Πολιτειακή Γερουσία του Ροντ Άιλαντ, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα για την 197η Επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το «παρών» έδωσαν πολιτειακοί βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη της ομογενειακής κοινότητας του Ροντ Άιλαντ. Στην ομιλία του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που ενέπνευσαν την Αμερικανική και την Ελληνική Επανάσταση και τους κοινούς δεσμούς που συνδέουν σήμερα τις δύο χώρες.

Στο ρυθμό της ομογένειας

Την Παρασκευή στο Δημαρχείο του Lowell, πόλη της Μασαχουσέτης που φιλοξενεί την πλέον ιστορική ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Αγγλίας, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση παρουσία του ελληνικής καταγωγής δημάρχου κ. Bill Samaras, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας και του ομογενή Γιώργου Μπεχράκη που ήταν ο υπεύθυνος της εκδήλωσης. Η εκδήλωση έγινε μετά την παρέλαση των μαθητών της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας, του μοναδικού ελληνικού ολοήμερου σχολείου της Νέας Αγγλίας.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας και εκδήλωση στο Δημαρχείο του Somerville. Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του George Dilboy, παρασημοφορημένου Ελληνοαμερικανού ήρωα, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας με τον αμερικανικό στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε προηγουμένως πολεμήσει και με τον ελληνικό στρατό στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Την Κυριακή, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων, καθώς και τραγούδια από μαθητές του σχολείου του Καθεδρικού Ναού.

Κληρονομιά «γέφυρα» μεταξύ Βοστώνης και Ελλάδας

Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, διάλεξη εις μνήμην του εκ Βοστώνης φιλέλληνα αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Samuel Gridley Howe από τον Καθηγητή του Emmanuel College, κ. Πέτρο Βαμβακά. Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε την κληρονομιά του Howe γέφυρα μεταξύ της Βοστώνης και της Ελλάδας.

Ο κ. Βαμβακάς αναφέρθηκε στον Hοwe ως ένα «πνεύμα ανήσυχο», σημειώνοντας πως «αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια, ο σύγχρονος αυτός Προμηθέας αψήφησε τον κίνδυνο και αποφάσισε να αγωνισθεί στο πλευρό ενός ξένου λαού για την υπεράσπιση του ιδανικού της ελευθερίας».

Μετά την επιστροφή του στη Βοστώνη, ο Howe πραγματοποίησε εράνους υπέρ των Ελλήνων αγωνιστών και δραστηριοποιήθηκε για όλα τα διεθνή θέματα της εποχής του, τασσόμενος, μεταξύ άλλων, υπέρ της κατάργησης της δουλείας, ενώ επανήλθε στην Ελλάδα το 1866 για να υποστηρίξει τη Κρητική Επανάσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ