Η Γαλλία καλεί την Ρωσία να «φροντίσει» να τηρηθεί η εκεχειρία στη Συρία

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, κάλεσε την Ρωσία να «φροντίσει» ούτως ώστε να τηρηθεί η εκεχειρία στην Συρία. Η συγκεκριμένη σύσταση προς την Ρωσία έγινε σε δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι αφιερωμένη στο γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η εκεχειρία.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρεσβευτής ανέφερε ότι η Ρωσία έχει την κατάλληλη επιρροή προς το συριακό καθεστώς, ούτως ώστε να πιέσει την κατάσταση για να εφαρμοστεί η εκεχειρία.

Ακόμα εξήγησε ότι, η Γαλλία, επιθυμεί «συγκεκριμένα μέτρα», αρχής γενομένης από την «αποχώρηση των τρομοκρατών μαχητών από τη Γούτα» με την «ενεργή βοήθεια του ΟΗΕ». «Πέρα απ’ αυτό, μας χρειάζεται ένας ισχυρός μηχανισμός για να παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απομάκρυνση των τραυματιών, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας», κατέληξε ο Ντελάτρ.

Οι δηλώσεις

Σε δηλώσεις του πριν τη σύνοδο προς τους δημοσιογράφους, ο Ντελάτρ ξεκαθάρισε τη στάση της Γαλλίας έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει το λουτρό αίματος. Ξέρουμε ότι η Ρωσία, δεδομένης της επιρροής της στο καθεστώς και της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις, έχει τη δυνατότητα να πείσει το καθεστώς, ασκώντας όλες τις αναγκαίες πιέσεις, για να σταματήσει αυτή η χερσαία και αεροπορική επίθεση εναντίον της Ανατολικής Γούτας.[…] Είναι φυσικό σήμερα, σε αυτό το στάδιο της κρίσης, τα βλέμματα να στρέφονται προς τη Ρωσία.[…] Η απόφαση 2401 δεν έχει εφαρμοστεί, δύο εβδομάδες αφότου έγινε δεκτή ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η χερσαία και αεροπορική επίθεση του καθεστώτος συνεχίζεται μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Οι άμαχοι δεν είναι παράπλευρες απώλειες αλλά στόχοι αυτής της επίθεσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ