«Η Κίνα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό» προειδοποιεί ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Η Κίνα δεν θα δεχτεί κανέναν «εκβιασμό» σε θέματα εμπορίου, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον και την επιβολή δασμών εκατέρωθεν.

Ο προστατευτισμός το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει αυτόν που τον εφαρμόζει και «οι μονομερείς ενέργειες θα προκαλέσουν ζημία σε όλους», είπε ο Ουάνγκ σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Όσον αφορά τις εμπορικές διενέξεις, η Κίνα τάσσεται υπέρ μιας σωστής διευθέτησης, βασισμένης στους κανόνες και τη συναίνεση μέσω του διαλόγου επί ίσοις όροις. Η Κίνα δεν θα εκβιαστεί, ούτε θα υποκύψει σε πιέσεις», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος υπουργός παρουσίασε τη χώρα του ως «υπέρμαχη της πολυμερούς προσέγγισης» σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ επικρίνονται για τη μονομερή προσέγγισή τους στις διεθνείς υποθέσεις. «Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπιζόταν τη διεθνή τάξη και επιδίωκε την πολυμερή προσέγγιση», επέμεινε ο Ουάνγκ Λι, εκφράζοντας τον «σεβασμό του» στις αποφάσεις που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο Ουάνγκ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, «καμία χώρα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της» τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος «ή να έχει ανοσία στις συνέπειές τους».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας υπερασπίστηκε επίσης για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο.

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, ζήτησε και πάλι από τον ΟΗΕ «να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες» για την αποπυρηνικοποίηση, ενώ χθες είχε καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να άρει μέρος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ ζητούν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι κυρώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ