Η καλύτερη καθηγήτρια στον κόσμο είναι Ελληνίδα! (vd)

Η καλύτερη καθηγήτρια στον κόσμο είναι Ελληνίδα, ονομάζεται Άντρια Ζαφειράκου και διδάσκει καλλιτεχνικά στο Λονδίνο. Το περί καλύτερης καθηγήτριας στον κόσμο, βεβαίως, δεν αποτελεί δικό μας υποκειμενικό και… αυθαίρετο συμπέρασμα, καθώς η κ. Ζαφειράκου προσφάτως τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου.

Μάλιστα, το εν λόγω βραβείο συνοδεύεται και από ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Προκειμένου να το καρπωθεί, ωστόσο, θα πρέπει να πληροί μία συγκεκριμένη προϋπόθεση…

«Ήμουν συγκλονισμένη. Στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κέρδισα», δήλωσε περιχαρής η νικήτρια του βραβείου. Μάλιστα, κατά την ομιλία της σημείωσε ότι οι καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δουλεύουν πολύ σκληρά και πρόσθεσε ότι «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας».

Η Τερέζα Μέι, ο Λούις Χάμιλτον και η Τζένιφερ Χάντσον

Μεταξύ των πρώτων που την συνεχάρησαν ήταν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λούις Χάμιλτον, ήταν εκείνος που της απένειμε το βραβείο, μαζί με τον εμίρη του Ντουμπάι, ενώ στην τελετή ήταν παρούσα και η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Χάντσον.

Το επίτευγμα της κ. Ζαφειράκου

Η Άντρια Ζαφειράκου εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, στο Μπρεντ στο Βόρειο Λονδίνο, σε μια φτωχή γειτονιά όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Υπολογίζεται ότι 130 διαφορετικές εθνικότητες ζουν στο Μπρεντ και η Ζαφειράκου αποφάσισε να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να μπορεί να επικοινωνεί με τους μαθητές της και τους γονείς τους. Ανάμεσα στις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί είναι η Χίντι, η Γκουτζαράτι και η Ταμίλ.

Εάν το θεωρεί απαραίτητο, επισκέπτεται επίσης γονείς των μαθητών της στο σπίτι, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη ενσωμάτωση και την καλύτερη απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Επιπλέον, έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στην καθημερινή ζωή των μαθητών.

Η προϋπόθεση για την παραλαβή των χρημάτων

Το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Όταν τη ρώτησαν τι θα κάνει τα χρήματα, απάντησε: «Θα ήταν σπουδαίο, εάν μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας.»

Η Άντρια Ζαφειράκου ήταν μια από τους δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού, στον οποίο οι υποψήφιοι σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν πάνω από 30.000.

Δείτε τη βράβευση της Ελληνίδας καθηγήτριας:

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Die Welt