Η Μαδρίτη έστειλε τις πληροφορίες που ζήτησε το Ελσίνκι για το ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν

Η καταλανική κρίση εντάθηκε σήμερα, καθώς το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη ανέστειλε την εκλογή του προέδρου από το Σώμα και οι ισπανικές αρχές επανέλαβαν τα αιτήματα για σύλληψη των εξόριστων ηγετών. Η φινλανδική αστυνομία δήλωσε σήμερα πως θα ενεργήσει σύμφωνα με το ισπανικό αίτημα για τη σύλληψη του εξόριστου αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, αλλά δε γνωρίζει πού βρίσκεται. Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, αναμενόταν να εγκαταλείψει σήμερα τη χώρα.

Σε σύντομη δήλωσή του το Φινλανδικό Εθνικό Γραφείο Έρευνας (NBI) ανέφερε πως η Ισπανία «έδωσε τις πληροφορίες που είχαν ζητηθεί» για το διεθνές ένταλμα έρευνας. Είναι «άγνωστο» πού βρίσκεται ο Πουτζδεμόν, ανέφερε η αστυνομία. Ο Χάνου Κάουτο του NBI αρνήθηκε να σχολιάσει «πόσο ενεργά» θα αναζητήσει η αστυνομία τον Πουτζδεμόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ilta Sanomat.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κάι Μικάνεν δήλωσε αργότερα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση YLE πως η φινλανδική αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει, καθώς «η Ισπανία συμπλήρωσε τα έγγραφα που αφορούν το αίτημα έκδοσης». Αν ο Πουτζδεμόν συλληφθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να επανεξετάσει ενδεχόμενη έκδοσή του, πρόσθεσε.

Ο Πουτζδεμόν είχε συναντήσεις στο φινλανδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (χθες) έκανε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Ένας από τους οικοδεσπότες του, ο Φινλανδός βουλευτής Μίκο Κάρνα, είπε πως δε γνωρίζει πού βρίσκεται ο Πουτζδεμόν και πως το επίσημο πρόγραμμά του έληξε χθες. «Δεν έχει κάνει τίποτε βίαιο και οι κατηγορίες για εξέγερση είναι εντελώς παράλογες» δήλωσε ο Κάρνα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν από λίγο Φινλανδός βουλευτής, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν έφυγε από τη Φινλανδία με προορισμό το Βέλγιο.

Τα νέα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε χθες νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν και άλλων έξι Καταλανών πολιτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ προφυλακίστηκε χθες, κατηγορούμενος για εξέγερση και στάση. Το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη ανέστειλε ως εκ τούτου σήμερα μια δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Τουρούλ, 51 ετών, ως προέδρου της Καταλονίας. Ο Τουρούλ δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια αρχική ψηφοφορία στη διάρκεια έκτασης συνεδρίασης του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε νωρίτερα ότι ένας προεδρικός υποψήφιος πρέπει να είναι παρών στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει το θώκο. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ δεσμεύτηκε να αψηφήσει την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. «Δε θα ησυχάσω μέχρι να αφεθείτε ελεύθεροι» είπε σήμερα στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στους συλληφθέντες συναδέλφους του.

Έπειτα από την επαναβεβαίωση των κατηγοριών, διαδηλώσεις και ταραχές ξέσπασαν στη Βαρκελώνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 20 ανθρώπων.

Οι κατηγορίες για εξέγερση συνδέονται με την υποστήριξη της προσπάθειας της περιφέρειας να αποσχιστεί από την Ισπανία πέρυσι τον Οκτώβριο.

Ο Πουτζδεμόν και άλλοι εξόριστοι Καταλανοί ηγέτες έχουν μεταβεί σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες της Ισπανίας να επιδιώξει την έκδοσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ