Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να ψηφίσει στον ΟΗΕ την εκεχειρία στη Συρία

Έτοιμη να υπερψηφίσει στη ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στην πολυτάραχη Συρία, είναι η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως δηλώνει όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί ορισμένες εγγυήσεις.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί, με σκοπό την διεκπεραίωση ενός ψηφίσματος  για την εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα της Συρίας η οποία πλήττεται σφοδρά από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στην περιοχή.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ο υπουργός Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ δήλωσε πως για να ψηφίσει η Ρωσία την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση από όλες τις πλευρές την εκεχειρίας.

«Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το ψήφισμα, και είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σ’ ένα κείμενο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, προτείνουμε μια φόρμουλα που θα κάνει την εκεχειρία ρεαλιστική, και θα βασίζεται στις εγγυήσεις όλων όσων βρίσκονται εντός και εκτός της ανατολικής Γούτα, και πρωτίστως από εκείνους που έχουν επιρροή στις εξτρεμιστικές ομάδες οι οποίες έχουν καταλύσει στο προάστιο αυτό της Δαμασκού».

«Εάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δεν θέλουν να εντείνουν την ατμόσφαιρα και να επικαλεσθούν κι άλλες προφάσεις για να προωθήσουν το σχέδιό τους για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα, για τους αμάχους, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμφωνήσουμε». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «προς το παρόν οι ίδιοι αρνούνται να υιοθετήσουν μια τροπολογία η οποία θα τους καθιστά υπεύθυνους να διασφαλίσουν από τους μαχητές σαφείς εγγυήσεις ότι θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ