Η τεχνητή νοημοσύνη πλέον μας απειλεί!

Είναι ευρέως γνωστό πως η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα όσον αφορά στα κατορθώματά της.  Συγκεκριμένα, το επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε ένα επίπεδο ανάπτυξης τόσο υψηλό που αν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα – από αυταρχικά κράτη, χάκερς και τρομοκράτες- θα μπορέσει να επιφέρει  ιδιαίτερα επιβλαβή και τρομακτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση 26 ειδικοί σε θέματα ασφαλείας νέων τεχνολογιών προβλέπουν στα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων, την ταχεία αύξηση του κυβερνο-εγκλήματος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τη χειραγώγηση των αυτόνομων drones και των αυτόνομων οχημάτων (που μπορεί να μετατρέπονται σε πυραύλους και φονικά όπλα κατά αθώων), τη διείσδυση και την πρόκληση βλαβών σε ζωτικά δίκτυα υποδομών, καθώς και την ευρεία εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας με ποικίλους στόχους (από τον επηρεασμό των εκλογών έως την ειδησεογραφική παραπληροφόρηση) μέσω π.χ. της χρήσης αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο διαδίκτυο και της δημιουργίας ψευδών βίντεο (fake videos).

Επιπλέον, η έκθεση κάνει λόγο για νέα ισχυρά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης  σε κλίμακα που στο παρελθόν φάνταζε αδιανόητη, σε συνδυασμό με άνευ προηγουμένου δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών και παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όλου του κόσμου να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που πλέον αποτελούν οι αμέτρητες  εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Επισημαίνουν δε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί άλλη μια τυπική τεχνολογία με «διπλή χρήση», τόσο για καλό όσο και για κακό, σε περίπτωση που βρεθεί στα λάθος χέρια.

Η έκθεση 100 σελίδων,  στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, του Ιδρύματος Electronic Frontier και άλλων οργανισμών, προβλέπει αυτοματοποιημένες πλέον επιθέσεις από χάκερ, την χρήση λογισμικού σύνθεσης φωνής για λόγους εξαπάτησης, την αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων-παγίδων που θα περιέχουν φαινομενικά αξιόπιστες προσωπικές πληροφορίες αντλημένες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

Προς αποφυγή όλων – ή έστω κάποιων από αυτά- οι ειδικοί προτείνουν νέους νόμους, στενότερη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών και μεγαλύτερη παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών στο ζήτημα.