Η Petrobras δέχθηκε να αποπληρώσει πρόστιμο 853 εκατ. δολαρίων

Δεκτό έκανε το αίτημα τόσο των βραζιλιάνικων όσο και των αμερικανικών αρχών να αποπληρώσει στις αρχές και των δύο χωρών συνολικό πρόστιμο ύψους 853 εκατομμυρίων δολαρίων, ο βραζιλιάνικος πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras.

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την απόφαση της Petrobras, η οποία καταδικάστηκε για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει έρευνα σε βάρος της Petrobras για διαφθορά. Η πετρελαϊκή εταιρεία φέρεται ότι «διευκόλυνε τη δωροδοκία πολιτικών και πολιτικών κομμάτων στη Βραζιλία», εξηγεί η αμερικανική δικαιοσύνη σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές της Βραζιλίας θα λάβουν το 80% του ποσού του προστίμου.

«Υψηλόβαθμα στελέχη της Petrobras, περιλαμβανομένων μελών της διευθυντικής επιτροπής της, διευκόλυναν την πληρωμή δωροδοκιών σε βραζιλιανούς πολιτικούς, στη συνέχεια νόθευσαν τους λογαριασμούς για να μην επισημανθούν από τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές», εξήγησε ο Μπράιαν Μπεντσκόφσκι, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας που αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η βραζιλιανή επιχείρηση αναγνώρισε πως πλαστογράφησε τους λογαριασμούς και παραδέχθηκε πως «ορισμένα στελέχη απέτυχαν στους ελέγχους των λογαριασμών ώστε να διευκολύνουν τον καταβολή των δωροδοκιών».

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα εμπλέκονται στο γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς με την ονομασία «Lava Jato» (πλύσιμο εξπρές) που ξέσπασε το 2014 γύρω από δημόσιους διαγωνισμούς του κρατικού ομίλου Petrobras.

Η έρευνα στη Βραζιλία επέτρεψε να φυλακισθούν για διαφθορά δεκάδες πολιτικοί αξιωματούχοι όλων των παρατάξεων και πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένων κυβερνητών Πολιτειών, καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες.