«Θα πρέπει να εξεταστεί από τους Ευρωπαίους η κατασκευή του Nord Stream- 2»

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογο του Βίκτορ Γκρόισμαν υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream- 2 θα πρέπει να συζητηθεί από τους Ευρωπαίους καθώς είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να ψηφίσει νόμο, ο οποίος θα της επιτρέψει από νομικής απόψεως να μπλοκάρει ή να αναστείλει την κατασκευή του αγωγού.

Ο Ράσμουσεν θεωρεί ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, την οποία έχει αναλάβει η Gazprom , έχει γεωπολιτικά κίνητρα και ως εκ τούτου η Δανία δεν μπορεί να δώσει αυτοτελώς την έγκριση της για την κατασκευή του έργου.

Η Δανία είναι μια από τις χώρες, μέσα από τα χωρικά ύδατα της οποίας θα πρέπει να περάσει ο αγωγός Nord Stream-2. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δώσει ήδη την άδεια τους για την διέλευση του αγωγού μέσα από τον επικράτεια τους.

Ο αγωγός Nord Stream-2 συνιστά επέκταση του αγωγού Nord Stream ο οποίος ήδη λειτουργεί, και συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, όπου καταλήγει υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής παρακάμπτοντας χώρες διέλευσης όπως είναι η Ουκρανία , η Λευκορωσία, η Πολωνία και άλλες ανατολικό-ευρωπαϊκές χώρες της και χώρες της Βαλτικής.

Ο αγωγός Nord Stream-2 επαναλαμβάνει στην ουσία την πορεία διέλευσης του αγωγού Nord Stream, και θα περάσει μέσα από αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και χωρικά ύδατα πέντε χωρών — της Ρωσίας , της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Το συνολικό του μήκος θα φθάσει τα 1200 χιλιόμετρα, ενώ θα μπορεί να διοχετεύει ετησίως στην Ευρώπη 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ