Ιράν: Σουνιτική οργάνωση απήγαγε μεθοριακούς φρουρούς

Τουλάχιστον 10 μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μελών των Φρουρών της Επανάστασης, απήχθησαν χθες (Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018) στα σύνορα με το Πακιστάν, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Σουνιτική αυτονομιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή τους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι ορισμένα μέλη τους απήχθησαν από ομάδα ενόπλων σε μεθοριακό φυλάκιο στην πόλη Μιρζαβέχ, στην επαρχία Σιστάν-Βελουχιστάν.

Οι Φρουροί δεν διευκρίνισαν τον αριθμό των απαχθέντων, αλλά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA είχε μεταδώσει νωρίτερα χθες επικαλούμενο έναν αξιωματούχο που δεν κατονόμασε ότι 14 άνθρωποι απήχθησαν μεταξύ 04.00 και 05.00 τοπική ώρα.

Ο Εμπραχίμ Αζιζί, εκπρόσωπος της Τζάις αλ Αντλ, μιας σουνιτικής ένοπλης οργάνωσης, δήλωσε ότι μέλη της απήγαγαν 10 ανθρώπους.

]Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί οι δυνάμεις της Τζάις αλ Αντλ επιτέθηκαν σε μεθοριακό φυλάκιο στη Μιρτζαβέχ και κατάσχεσαν όλα τα όπλα τους» διευκρινίζει ο Αζιζί σε ηχητικό μήνυμα που απέστειλε στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για την, όπως σημείωσε, καταπίεση από το ιρανικό κράτος που υφίστανται οι σουνίτες στη Σιστάν-Βελουχιστάν, μια κυρίως σουνιτική επαρχία που έχει μακρά ιστορία δράσης αυτονομιστών μαχητών.

Το Reuters έλαβε το ηχητικό μήνυμα μέσω ενός ακτιβιστή στην περιοχή, αλλά δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του.

Το Ιράν δηλώνει ότι οργανώσεις ενόπλων έχουν φτιάξει καταφύγια στο Πακιστάν και έχει προειδοποιήσει ότι θα πλήξει τις βάσεις τους αν το Ισλαμαμπάντ δεν αναλάβει δράση.

«Περιμένουμε από το Πακιστάν να αντιμετωπίσει αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από ορισμένα περιφερειακά κράτη όπως και την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων μελών των ιρανικών δυνάμεων» αναφέρουν οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωσή τους.

Τον Σεπτέμβριο οι Φρουροί της Επανάστασης σκότωσαν 4 σουνίτες ενόπλους σε μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της Τζάις αλ Αντλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ