Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη Μαίου που θα αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση στη συντηρητική καθολική χώρα, πρότεινε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία θα δώσει για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο του κρίσιμου ζητήματος.  

Συγκεκριμένα οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν αν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος του 1983 με την οποία κατοχυρώνοντας το δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις

Τι θα προβλέπει η νομοθεσία

Από εκεί και πέρα, παρότι δεν θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λίο Βαράντκαρ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να καταρτίζει νομοθεσία βάσει των εισηγήσεων διακομματικής επιτροπής της ιρλανδικής Βουλής τον περασμένο μήνα. Αυτές περιλαμβάνουν και την πρόταση να επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς, ο τερματισμός της κύησης έως και τις 12 βδομάδες.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο θα διοργανωθεί στα τέλη Μαίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Βαράντκαρ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.