Κίνα: Να μπει στη λίστα της Unesco το μαυσωλείο του Μάο

Την επιθυμία της να καταχωρηθούν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ και η πλατεία Τιενανμέν εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση στην Κίνα.

Το Πεκίνο σκοπεύει να προτείνει μια ομάδα 14 τοποθεσιών στην Unesco μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Μαυσωλείο του Μάο, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά τον θάνατό του το 1976. Το μνημείο αποτελεί καθημερινά τόπο επίσκεψης εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι στοχάζονται μπροστά στο σωρό του καθοδηγητή, του οποίου οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1949.

Ήδη στη λίστα η Απαγορευμένη Πόλη και ο Ναός του Ουρανού

Το Μαυσωλείο δεσπόζει στο νότιο τμήμα της πλατείας Τιενανμέν, της μεγαλύτερης πλατείας σε όλον τον κόσμο. Η πλατεία βρέθηκε στην καρδιά της εξέγερσης το 1989, την οποία διαδέχθηκε η καταστολή που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, νέων κυρίως. Στόχος των δημοτικών αρχών του Πεκίνου είναι έως το 2035 να έχει επιτευχθεί η καταχώρηση στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς η ομάδα των 14 ιστορικών χώρων στον «Αξονα Βορρά-Νότου» της πρωτεύουσας.

Σημειώνουμε ότι ήδη έχουν καταχωρηθεί στη λίστα της Unesco η Απαγορευμένη Πόλη, που αποτέλεσε κατοικία των Κινέζων αυτοκρατόρων, όπως και ο Ναός του Ουρανού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

YouTube
YouTube