Καθυστερεί η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Τουρκία

Καθυστερεί  ιδιαίτερα η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ενέργειας της Τουρκίας επιβεβαιώνοντας τις φήμες που θέλουν να μην είναι έτοιμος έως το 2023 όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Βασικός λόγος αυτού είναι η ρωσική εταιρεία, Rosatom, που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού και παράλληλα προσπαθεί να βρει ντόπιους εταίρους.

Το πρόγραμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί τμήμα του «οράματος για το 2023» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Βέβαια, η Rosatom εξετάζει ως πιθανούς εταίρους τέσσερις τουρκικές εταιρείες, όμως μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, σύμφωνα με μία από τις πηγές που κρατούν την ανωνυμία τους καθώς η πληροφορία δεν είναι ακόμα δημόσια γνωστή.

Η Rosatom ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EUAS μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας με κοινοπραξία τριών εταιρειών.

Τι δηλώνουν πηγές

Άλλες πληροφορίες δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συγκεκριμένη πρόοδος και αυτό ισχύει και για την EUAS από την πλευρά της κυβέρνησης προσθέτοντας πως η Rosatom θα ήθελε να έχει ως μέτοχο μια κυβερνητική οντότητα όπως η EUAS.Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας. Όμως το ενδεχόμενο να αναλάβει μόνη της η EUAS το 49% ανησυχεί την κυβέρνηση.

Βέβαια, ενα μερίδιο 49% εξακολουθεί να σημαίνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση, έστω κι αν κατανέμεται στη διάρκεια ετών καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που πρέπει να δουλευτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.