Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος εργαζομένων του ΟΗΕ

Σαράντα καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση εναντίον εργαζόμενων στον ΟΗΕ έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Από τις 40 καταγγελίες, οι 15 αφορούσαν μέλη ειρηνευτικών αποστολών, 17 εργαζόμενους σε υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ, ενώ οκτώ αφορούσαν εργαζόμενους σε συνεργαζόμενα προγράμματα με τον ΟΗΕ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στεφάν Ντιζαρίτς.

«Κάθε καταγγελία που αφορά το προσωπικό μας υπονομεύει τις αρχές και τις αξίες μας καθώς και τις θυσίες εκείνων που υπηρετούν με υπερηφάνεια και επαγγελματισμό σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 40 κατηγορίες αφορούν 54 θύματα, 30 γυναίκες και 16 κορίτσια, ενώ η ηλικία των υπόλοιπων οκτώ δεν είναι γνωστή. Δώδεκα από τις υποθέσεις αφορούν την περσινή χρονιά, επτά το 2016, τρεις το 2015 ή νωρίτερα, ενώ άγνωστη είναι η ημερομηνία που εκτυλίχθηκαν οι υπόλοιπες.

Δύο υποθέσεις έχουν επιβεβαιωθεί, τρεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι υπόλοιπες ερευνώνται, τόνισε ο Ντιζαρίτς.

Περισσότεροι από 95.000 πολίτες και 90.000 στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται για τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη διαφάνεια στους κόλπους του και να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτού του είδους τις καταγγελίες έπειτα από το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τους κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εναντίον των οποίων είχαν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ