Κατώτατο μισθό ζητούν οι κρατούμενοι στη Γερμανία

Έστω κατώτατο μισθό ζητούν έγκλειστοι και συνδικάτα της Γερμανίας καθώς ο τζίρος στις φυλακές της Βαυαρίας άγγιξε πέρυσι τα 41,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι κρατούμενοι κερδίζουν από 9,87 έως 16,44 ευρώ την ημέρα.

Είναι πολλοί οι έγκλειστοι στις γερμανικές φυλακές που συνεισφέρουν στην γερμανική οικονομία. Στο Ζάαρλαντ, για παράδειγμα, η πλειονότητα των κρατουμένων εργάζεται και προμηθεύει με διάφορα προϊόντα την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπλοΐα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου. Στις φυλακές της Κάτω Σαξονίας το 33% του τζίρου προέρχεται από παροχή εργασίας κρατουμένων σε διάφορες εταιρείες.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όλες τις παραγγελίες» δηλώνει ο διευθυντής των φυλακών στο Κάισχαϊμ, Πέτερ Λαντάουερ. Και οι παραγγελίες που δέχονται είναι στα αλήθεια πολλές και προέρχονται από διάφορους κλάδους. Από τσαγκαράδικα, κλειδαράδικα, φυτώρια, αλλά και πάρα πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Αίτημα αμοιβής με το κατώτατο ωρομίσθιο

Η Μαρτίνα Φράνκε από τη νομικά μη αναγνωρισμένη Οργάνωση Φυλακισμένων – Παγγερμανικό Συνδικάτο δήλωσε ότι τα χρήματα είναι εξαιρετικά λίγα. Η οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 στις φυλακές Τέγκελ στο Βερολίνο ζητά οι κρατούμενοι να αμείβονται με το κανονικό κατώτατο ωρομίσθιο που ανέρχεται στα 8,84 ευρώ την ώρα.

Η απασχόληση, η εκπαίδευση και η εργασιοθεραπεία θα πρέπει να ανοίγουν τον δρόμο για την αγορά εργασίας. Η στέρηση της ελευθερίας είναι ποινή και η εργασία δεν σχετίζεται με την επιβαλλόμενη ποινή, ισχυρίζονται όχι μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και το συνδικάτο Verdi.

Οι φυλακές στη Βαυαρία κόστισαν 417 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο και ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο κράτος ημερησίως 104 ευρώ. Στο Αμβούργο μάλιστα οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το κόστος ανέρχεται στα 132 ευρώ την ημέρα. Το ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής στους στις φυλακές είναι αυτονόητο, δηλώνει ο διευθυντής των φυλακών στο ΚάισχαΪμ.

Προσέθεσε επίσης, πως η εργασία στις φυλακές δεν είναι απλή υπόθεση. Πολλοί από τους έγκλειστους θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουν να σηκώνονται νωρίς και στη συνέχεια να εργάζονται για 8 συνεχόμενες ώρες. Η παραγωγή δεν μπορεί να έχει ρυθμούς όπως σε μια κανονική επιχείρηση, και αυτό γιατί οι φυλακισμένοι έχουν συναντήσεις με θεραπευτές, πνευματικούς ή χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως η εργασία είναι σίγουρα μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για να τους βοηθήσει στην επανένταξη.