Κοινωνική εργασία σε ισραηλινό φαντάρο που συμμετείχε σε λιντσάρισμα πρόσφυγα

Ισραηλινός καταδικάστηκε την Τετάρτη (04/07) σε 100 ημέρες κοινωνική εργασία επειδή συμμετείχε στο λιντσάρισμα ενός πρόσφυγα από την Ερυθραία, τον οποίο το πλήθος πίστεψε ότι ήταν ο ένοπλος που είχε εξαπολύσει επίθεση σε σταθμό λεωφορείων.

Ένας Ισραηλινός Άραβας εξαπέλυσε επίθεση πριν από τρία χρόνια στην πόλη Μπερσίμπα, ανοίγοντας πυρ σε σταθμό λεωφορείων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν στρατιώτη και να τραυματίσει ακόμη 11 ανθρώπους προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Στη διάρκεια του επεισοδίου ένας φρουρός ασφαλείας πυροβόλησε τον Χαφτόμ Ζαρχούμ, έναν αιτούντα άσυλο από την Ερυθραία, πιστεύοντας ότι είναι ο δράστης της επίθεσης.

Ο άνδρας βρισκόταν στο έδαφος αιμόφυρτος όταν πλήθος ανθρώπων που πέρασε την κορδέλα ασφαλείας της αστυνομίας του επιτέθηκε, κλωτσώντας και χτυπώντας τον. Τελικά υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από τον πυροβολισμό αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Βάσει της συμφωνίας που του προτάθηκε, ο Νταβίντ Μουιάλ, ένας 33χρονος Ισραηλινός που εργαζόταν στο εστιατόριο του σταθμού λεωφορείων, αποδέχθηκε την κατηγορία ότι «κακοποίησε έναν ανήμπορο άνθρωπο». Ως ποινή ο Μουιάλ θα πρέπει να προσφέρει 100 ημέρες κοινωνική εργασία και να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια του άνδρα 550 δολάρια.

Η απόφαση φαίνεται ότι βασίστηκε στην ιατροδικαστική εξέταση, σύμφωνα με την οποία ο πρόσφυγας από την Ερυθραία πέθανε από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε και όχι από τον ξυλοδαρμό που υπέστη.

Η οικογένεια του θύματος έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του κράτους του Ισραήλ ζητώντας 780.000 δολάρια ως αποζημίωση. Καταγγέλλει ότι η αστυνομία και η εταιρεία που φυλάσσει τον σταθμό λεωφορείων επέδειξαν αμέλεια στη διάρκεια του επεισοδίου.

Εξάλλου συνεχίζεται η δίκη τριών ακόμη Ισραηλινών, που κατηγορούνται για διακεκριμένη επίθεση, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ