Κυνηγός σκότωσε εμβληματικό λιοντάρι εθνικού πάρκου

Το 2015 ένα περιστατικό είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη καθώς ένας οδοντίατρος – κυνηγός είχε τραυματίσει  και σκότωσε ένα λιοντάρι, το Σεσίλ, την πιο εμβληματική μορφή του εθνικού πάρκου της Ζιμπάμπουε.

Τότε, οι ζωόφιλοι και όχι μόνο, της υφηλίου επικήρυξαν τον κυνηγό Ουόλτερ Πάλμερ, και έκτοτε η υπόθεση έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της παράνομης θανάτωσης αγρίων ζώων.

Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα ακόμα δραματικό στοιχείο της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο Σεσίλ υπέφερε τουλάχιστον επί δέκα ώρες πριν ξεψυχήσει, από τα τραύματα που του προκάλεσε το όπλο του κυνηγού. 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο βιολόγος Αντριου Λόβεριτζ, από την Οξφόρδη, που είχε μελετήσει τον Σεσίλ επί οκτώ χρόνια. Το βιβλίο έχει τίτλο «Lion Hearted: Η ζωή και ο θάνατος του Σεσίλ και το μέλλον των αιλουροειδών της Αφρικής» όπου περιλαμβάνεται η ανάλυση των στιγμάτων του GPS από το κολάρο του Σεσίλ, αλλά και καταθέσεις μαρτύρων από την εποχή εκείνη. 

Τι αναφέρει στο βιβλίο του ο Λόβερτζ

Ο Λόβεριτζ ανέφερε ότι παρόλο που το τραύμα του ήταν σοβαρό, η βολή δεν έπληξε ζωτικά όργανα ή αρτηρίες που θα είχαν προκαλέσει ραγδαία αιμορραγία και έναν σχετικά γρήγορο θάνατο, αλλά υπολογίζει πως ο θάνατος του λιονταριού επήλθε δέκα με δώδεκα ώρες μετά πράγμα που συμαίνει ότι το ζώο ήταν σε τέτοια κατάσταση που κατόρθωσε να μετακινηθεί μόλις 350 μέτρα από το σημείο του τραυματισμού του,

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πάλμερ είχε πληρώσει τουλάχιστον 50.000 δολάρια για να πάρει μέρος στο παράνομο κυνήγι. Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ο οδοντίατρος από την Μινεσότα αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο του και να εξαφανιστεί για μια περίοδο, αν και τελικά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε μερικούς μήνες αργότερα, ο Αμερικανός βρισκόταν νόμιμα στη χώρα και δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.