Λευκός Οίκος κατά Μαχμούτ Αμπάς για το «σκύλας γιός»

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε έντονα τη Δευτέρα τις «ανάρμοστες προσβολές» που εξαπέλυσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και τον προέτρεψε να κάνει μια σαφή επιλογή ανάμεσα στη «ρητορική του μίσους» και την ειρήνη.

Ο Αμπάς χαρακτήρισε νωρίτερα χθες «σκύλας γιο» τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον Ντέιβιντ Φρίντμαν.

«Έχει έρθει η ώρα για τον πρόεδρο Αμπάς να επιλέξει ανάμεσα στη ρητορική του μίσους και τις χειροπιαστές προσπάθειες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του λαού του και για να τον οδηγήσει προς την ειρήνη και την ευημερία», ανέφερε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι”

«Παρά τις εντελώς ανάρμοστες προσβολές εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ (…), παραμένουμε δεσμευμένοι στους Παλαιστίνιους και στις αλλαγές που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για μια ειρηνική συνύπαρξη», συνέχισε ο Γκρίνμπλατ. «Οριστικοποιούμε το σχέδιό μας για την ειρήνη και θα το παρουσιάσουμε όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος ο πρεσβευτής Φρίντμαν αντέδρασε στην προσβολή του Αμπάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, δηλώνοντας: «Αναφέρθηκε σε μένα με την έκφραση γιος σκύλας. Αντισημιτισμός ή πολιτικός λόγος; Δεν θα το κρίνω. Το αφήνω σε εσάς».

Έπειτα από μια σειρά αποφάσεων της Ουάσινγκτον που δείχνουν κατ’ αυτούς ότι η κυβέρνηση Τραμπ τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θεωρούν πλέον τις ΗΠΑ κατάλληλες για να επιτελούν ρόλο μεσολαβητή, ουσιαστικά σηματοδοτώντας πως το πολυσυζητημένο σχέδιο της Ουάσινγκτον για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας θα γεννηθεί ήδη νεκρό.

 

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ -ΜΠΕ