Μείωση καταθέσεων και προβληματισμός στην Κύπρο

Σημαντική μείωση καταθέσεων παρουσίασε το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ). Μάλιστα, αυξήθηκε και ο αριθμός των τραπεζικών δανείων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΚΤΚ, οι καταθέσεις –υπολογίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες- μειώθηκαν κατά 557,9 εκ. ευρώ, υποχωρώντας στα 48,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από τα 49,4 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 κατά 824,2 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης 164,7 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.

Προβληματισμός και ερωτηματικά

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Κύπρο. Είχε προηγηθεί, εξάλλου, η έντονη φημολογία πριν τις εκλογές, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη φημολογία είχε αναγκάσει την ΚΤΚ να παρέμβει για να καθησυχάσει τους καταθέτες.

Τα δημογραφικά στοιχεία

Οι καταθέσεις των Κυπρίων διαμορφώθηκαν στα 37,3 δισ. ευρώ, από 37,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση. Εξίσου σημαντική μείωση παρατηρείται και στις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, ανήλθαν στα 3,22 δισ. ευρώ από 3,20 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αυξήθηκαν τα δάνεια

Πάντως, σε αντίθεση με τις καταθέσεις, στα δάνεια παρατηρήθηκε αύξηση 53 εκ. ευρώ, έναντι αύξησης 2,2 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,8% έναντι αύξησης 1,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στα στεγαστικά δάνεια η μείωση ανήλθε στο 0,8%, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο του 2018, έναντι αύξησης 0,5% τον Δεκέμβριο.

Η εγκύκλιος της Τράπεζας Κύπρου

Εντωμεταξύ, σε χθεσινή εγκύκλιο της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου προς το προσωπικό της, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2017, την οποία υπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν και ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιόζεφ ‘Ακερμαν, παρατίθενται τα επιτεύγματα της χρονιάς: τα 11 διαδοχικά τρίμηνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (σύνολο 2,2 δισ. ευρώ μείωση κατά το 2017) και τα συνολικά 1,6 δισ. ευρώ νέου δανεισμού.

Ωστόσο, στην εγκύκλιο, τα στελέχη της Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος αυτή επιτυγχάνεται «με σημαντικό κόστος». Αναδεικνύουν τη χρέωση από τις συνολικές προβλέψεις και απομειώσεις, που έφτασαν τα 942 εκατομμύρια ευρώ, εξανεμίζοντας την οργανική κερδοφορία του συγκροτήματος, το οποίο κατέγραψε ζημιές 552 εκατομμυρίων.

Σημειώνουν περαιτέρω, πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, «παραμένει σημαντικό και επείγον ζήτημα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει επικέντρωση».

Μάλιστα, οι κ.κ. Χούρικαν και Άκερμαν υπενθυμίζουν πως «η ανάκαμψη της Τράπεζας παραμένει ευάλωτη». Για τον σκοπό αυτό, καλούν το προσωπικό, μεταξύ άλλων , «να αγκαλιάσει διαφανείς, δίκαιες και σύγχρονες πρακτικές αμοιβών και επιβράβευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ