Με Χάρτα Δεοντολογίας “δεσμεύτηκαν” οι υπουργοί στην Κύπρο

Χάρτα Δεοντολογίας υπέγραψαν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο, κατά την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο που υπέγραψαν τα στελέχη της νέας κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη χάρτα δεοντολογίας, οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Σχέση εμπιστοσύνης πολιτών – κυβέρνησης»

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να υπογραφεί αυτή η Χάρτα Δεοντολογίας, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησής του και του κυπριακού λαού.

«Η ορθή λειτουργία μιας δημοκρατίας βασίζεται στην ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη νομιμοποίηση που παρέχει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Οικοδομείται ανάλογα με τις δράσεις της κυβέρνησης και την υποδειγματική συμπεριφορά των μελών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείο του εν λόγω εγγράφου.

«Διαφάνεια, σεβασμός και αξιοκρατία»

Με τη Χάρτα Διαφάνειας που υπέγραφαν, τα μέλη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών, «χωρίς διακρίσεις, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους».

Όπως χαρακτηστικά τονίζεται, «υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους», ενώ τα μέλη της κυβέρνησης «οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος».

Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που οι υπουργοί, κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.α.), η οποία και δημοσιεύεται.