Μια αγελάδα το… ’σκασε και έγινε σύμβολο στην Ολλανδία (pic)

Στο δρόμο για το σφαγείο, μια αγελάδα λιμουζίν το έβαλε στα πόδια και κρυβόταν για πάνω από ένα μήνα σε ένα δάσος στην Ολλανδία, πυροδοτώντας ένα κύμα συμπαράστασης από πολλούς Ολλανδούς που είχαν αποφασίσει να τη σώσουν.

Η ιστορία της Ερμιέν, μιας κοκκινωπής αγελάδας που κρυβόταν για να σώσει τη ζωή της, άγγιξε όλη τη χώρα: στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους, ενώ ένα πολιτικό κόμμα έφτασε στο σημείο να ξεκινήσει εκστρατεία χρηματοδότησης για να εξαγοράσει την ελευθερία της.

Χιλιάδες Ολλανδοί πρόσφεραν τον οβολό τους, ώστε να μπορέσει η Ερμιέν να πάρει «σύνταξη» και να ζήσει σε ένα καταφύγιο για γερασμένα βοοειδή, αντί να καταλήξει… μπριζόλες.

«Μάλλον πανικοβλήθηκε στο φορτηγό προς το σφαγείο» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κτηνίατρος Έντο Χαμέρσμα.

Η Ερμιέν, που είναι 3,5 ετών, το έσκασε μαζί με μια άλλη αγελάδα, σε μια περιοχή της ανατολικής Ολλανδίας. Η φίλη της όμως πιάστηκε πολύ γρήγορα κι έτσι έμεινε μόνη. Τα βράδια έβγαινε από την κρυψώνα της και πήγαινε σε κοντινά βουστάσια ψάχνοντας για τροφή.

Τα ευφάνταστα χάσταγκ

Στο Twitter οι χρήστες έφτιαξαν ευφάντασα χάσταγκ όπως #JesuisHermien (σ.σ. «Είμαι Ερμιέν», που παραπέμπει στο γνωστό σύνθημα #JeSuisCharlie) ή #MeKoe («Εγώ, αγελάδα», κατά παράφραση του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo).

Η βασιλική οικογένεια εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην ηρωική αγελάδα: «Πρέπει να σώσουμε την αγελάδα Ερμιέν» και «Ας την αγοράσουμε όλοι μαζί για να της προσφέρουμε την ελευθερία της» είχε γράψει στο Twitter ο Πίτερ φαν Φολενχόφεν, γαμπρός της πρώην βασίλισσας Βεατρίκης.

Χάρη στο κίνημα αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 ευρώ, αρκετά για να αγοραστεί η αγελάδα από τον ιδιοκτήτη της και να συνεχίσει να βόσκει ελεύθερη στα λιβάδια ενός οίκου ευγηρίας για βοοειδή στη βόρεια Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ